— Jeg tror ryktet om den norske jantelov-mentaliteten er ufortjent og sterkt overdrevet. Jeg har ikke grunnlag for å uttale meg om hele Norge, men jeg har i hvert fall opplevd Sørlandet som en jantelovfri sone, skriver Olsen i en blogg.

Gründeren har hatt suksess med sports- og turtøymerket Stormberg, som han etablerte i 1998. I et innlegg på bedriftsbloggen skriver Olsen at Norge har rykte på seg for å være preget av Janteloven, og oppfatningen er at man veldig fort havner på andres agenda i negativ forstand ved å trosse reglene. Det mener Olsen er feil: Han omtaler Sørlandet som en jantelovfri sone.

— Helt siden jeg startet egen virksomhet som 16-åring, har virksomheten min, og senere mitt samfunnsengasjement, ført til at jeg har «stukket nesen fram» i mange forskjellige sammenhenger. Jeg har ikke opplevd misunnelse eller stadige forsøk på å bli trykt ned av andre mennesker i de miljøene jeg har vært en del av, tvert imot. Jeg og Stormberg har i en årrekke opplevd å bli heiet fram av en hel landsdel. Det har vært lov å mene noe, tro på seg selv, forsøke igjen. Det har vært lov å gjøre det bra, sier Olsen til Fædrelandsvennen.

Ikke reelt

Forfatteren, musikeren og kulturpersonligheten Cornelius Jakhelln er ikke enig i Olsens utspill, og sier det Olsens måte å jobbe på en måte som treffer mennesker på én bestemt side.

— Jeg tror egentlig bare Steinar Olsen snakker for seg selv når han uttaler seg. Jeg opplever det ikke som reelt, sier Jakhelln.

Multikunstneren har ved flere anledninger kritisert Sørlandet og Kristiansand. I 2006 skrev han en kronikk om mobbing i Fædrelandsvennen. Han skrev blant annet: «Det er ingenting Kristiansand hater så mye som tapere. De som skiller seg ut. Eller enda verre: De som utmerker seg». Jakhelln, nå bosatt i Berlin, mener Olsens positive resonans blant folk bunner i at han ikke prøver å endre noens meninger i hans arbeid.

— Jeg tror Steinar Olsen og jeg beveger oss i to svært forskjellige sfærer. Olsen har stor folkelig appell ved å ha en humanitær profil. Det er lett å like ham når han gjør den vanskelige jobben for oss. Det koster lite å like en gladgutt, men det er langt verre å holde med en som rokker ved folks meninger. Det blir helt annerledes. Det blir helt forskjellig når jeg prøver å påvirke tenkemåten til folk, og forfattere som Jens Bjørneboe, som har prøvd å endre det før meg, har mislykkes, sier Jakhelln.

Flere heies fram

Steinar J. Olsen står fortsatt på sin mening, men sier han har stor respekt for oppfatningene til Jakhelln.

— Jakhelln og jeg har nok vandret i forskjellige miljøer. Men jeg har vært innom både politikk, idrett og næringsliv, og jeg har alltid opplevd den samme positiviteten. Jeg skriver også i blogginnlegget at det kan ha forekommet negative innspill, men jeg husker det ikke, og har valgt ikke å bry meg. Jeg mener også landsdelen heier på kunstnere og musikere som Per Fronth, Kjell Nupen og Honningbarna, sier Olsen.

Han peker også på at Stormberg-bedriften tenker annerledes enn mange andre bedrifter når de ansetter folk.

— Vi er radikale og har utfordret etablerte tankesett ved blant annet å rekruttere mennesker med bakgrunn fra rus, fengsel eller psykiatri, og det har vi bare fått positive tilbakemeldinger på, sier Steinar J. Olsen.

6 profilerte sørlendinger om Janteloven

<b>Einar Øgrey Brandsdal, gründer bak netthandelen.no og blivakker.no: </b>- Jeg oppfatter at folk synes det er gøyalt jeg lykkes med netthandelen.no, men jeg vet ikke hvordan folk snakker når jeg ikke er der. Det er ikke noe jeg har tenkt mye på, men jeg tror generelt Janteloven er i ferd med å forsvinne, at vi blir mer som amerikanere, som elsker suksesshistorier.
<b>Arvid Grundekjøn, ordfører Kristiansand kommune. </b>- I en så stor landsdel som Sørlandet, er det nok store forskjeller. Jeg er glad for Steinar Olsens oppfatning, og jeg sitter med samme hovedinntrykk selv. Jeg mener det er mange gode krefter som drar i samme retning på Sørlandet.
<b>John G. Bernander, tidligere kringkastingssjef, politiker og NHO-topp: </b>- Jeg tror ikke det er noe strengere Jantelov på Sørlandet enn ellers, og jeg har ikke opplevd spesielt mye av den. På den andre siden tror jeg ikke det er mange som blir heiet fram og har suksess samtidig. Sånn sett er Steinar Olsen spesiell,.
<b>Anita Dietrichson, administrerende direktør i Næringsforeningen: </b>- Jeg mener mange trekker i riktig retning på Sørlandet, og når folk etablerer seg i området, er det mange som heier dem fram. Gründere som Steinar Olsen er flinke til å skape blest om sine saker, og jeg er enig i det han sier.
<b>Åkki Lidi: forretningskvinne, gründer av blant annet Frk. Larsen og Drømmeplasse</b>: - Jeg synes Janteloven står sterkere på Sørlandet enn for eksempel i Oslo. Jeg har fått mange klare tilbakemeldinger på at jeg som firebarnsmor jobber for mye. Jeg bryr meg ikke, fordi jeg vet at ungene mine har det bra.
<b>Ann-Kristin Olsen, fylkesmann i Vest-Agder: </b>- Jeg vil gjerne være enig med ham, og skal jeg dømme fra personlige erfaringer, så har han rett. Jeg har fått mye positiv oppbacking, men jeg hører heller ikke så godt etter, og har selektiv hukommelse.