Det er Johs Bjørkeli som advarer. Han kjørte over med Bjørnevatn lørdag.

— Det ligger ujevnt med snø på hyttetakene, avhengig av vindforhold, men mange tak trenger måking nå, forteller Bjørkeli som har nesten 60 års erfaring med å tolke værforholdene i fjellet.

En meter tung snø

— Jeg kan aldri huske så ekstremt våt og tung snø som nå. På Bjørnevatn er det kommet rundt en meter. Da snakker man tyngde på mange tak, sier Bjørkeli.

Selv leide han inn hjelp lørdag. Det var som hytta hans knitrende reiste seg etter hvert som den ble fri tyngden av snøen.

— Man tenker ikke over det. Men en meter snø på 70 kvadratmeter tak, blir tungt. Det tilsvarer fort ti lastebillass, sier Bjørkeli.

Råder folk til å sjekke

Knut Nomeland er i brøytetjenesten på Brokke - og helt enig med Johs. Bjørkeli i at hytteeiere bør komme seg til fjells for å se til hytta - særlig hvis den ligger over 750 meter over havet

— På Rysstad er det nesten ikke hvitt, men oppå fjellet innenfor Brokke alpinsenter er det over én meter med snø. Den er ekstremt våt. I Evardalen har det blåst mye, men enkelte steder kan hytter være i risikosonen. Noen steder blåser snøen av, andre plasser blåser den på.

— Det er fornuftig å advare nå. Snøen er veldig mye tyngre enn vanlig, sier han.

Nyere hytter sikre

Jo Breivegen i Hovden Hytteservice melder om rundt 80 centimeter snø på Hovden. Han mener nyere hytter er trygge lenge ennå.

— Eldre hytter kan være utsatt. Det er ikke prekært ennå, men hytteeiere som vanligvis strever med mye snø på taket, bør sjekke nå. Jeg hører at det er mer snø på Valle austhei og vesthei enn her på Hovden, sier han.

Åseral

Hytteeier Harald Bronebakk melder om mellom 80 og 100 centimeter tung, kram snø på mange hyttetak i Åseral. Selv har han og kona vært ute og skuffet av taket.

— På eldre hytter bør snøen vekk fra takene nå, sier Bronebakk.