Tor S. Utsogn (Frp) talte for reservasjonsrett, Aps Jannike Arnsesen talte mot. Arnesen vant avstemningen i helse- og sosialstyret fem-fire. Foto: Erling S. Hægeland

— Jeg vil ikke kritisere Høyre. Vi i KrF er for samvittighetsfrihet, de må stemme som de vil. Dette påvirker heller ikke samarbeidet i den borgerlige koalisjonen. Men jeg forutsetter at Høyre sentralt står ved avtalen de har med oss i regjeringsavtalen, sa KrFs Viggo Lütcherath etterpå, etter å ha tapt avstemningen med fire mot fem stemmer.

Nå håper han på flertall for reservasjonsrett når bystyret skal behandle den omdiskuterte saken 12. mars.

Høyre mot

Det har vært ulike meninger i Høyre. Ordfører Arvid Grundekjøn har vært for reservasjonsrett, mens flere av kvinnene i partiet har tatt til orde for det motsatte.

Partiets Wenche Tronstad sa ingenting om dette da hun tok ordet i helse- og sosialstyret. Hun sa bare at Høyre hadde kommet til at de ville støtte rådmannens innstilling. Den gikk ut på at reservasjonsrett for fastleger ikke innføres.

Høyres gruppeleder Hans Otto Lund sitter i helse- og sosialstyret, men for ham møtte varakvinne Esther Drangsholt.

Aps Jannike Arnesen gikk kraftig mot reservasjonsrett og sa dette:

— Abort er å avslutte et spirende liv. Dette vet jentene. De fleste jenter kan nok takle å bli avvist hos fastlegen. Men jeg tenker mye på jenter på 16, 17 og 18. Jenter som kanskje ikke vet hva fastlegen mener. Når jeg tenker på dem, svartner det nesten. Jeg blir sint og sterkt følelsesmessig engasjert. De jentene fortjener å få det de har rett på av helsevesenet, uten pekefinger, sa hun.

- Totalitært eller raust

Frps Tor S. Utsogn, som leder helse- og sosialstyret, mener debatten har blitt følelsesstyrt og ikke rasjonell.

— Egentlig handler ikke reservasjonsrett om abort i det hele tatt. Det handler om det helt grunnleggende i forhold til hva slags samfunn vi skal være. Skal vi være et totalitært samfunn, eller et raust samfunn som verdsetter ulikhet og er raust overfor enkeltmenneskers verdivalg og samvittighet, sa han.

Utsogn mener vi vil få et ekskluderende utdanningssystem og ekskluderende arbeidsliv hvis leger med et annet syn på abort, i praksis nektes rett til å jobbe som lege.

— For de kan ikke ta jobb som lege hvis vi nekter dem å følge sin samvittighet i forhold til liv og død, sa han.

Jannike Arnesen i Ap protesterte og sa at "visst kan leger jobbe som leger. De kan bare ikke være fastleger med offentlig støtte".

- Sneversynt

Utsogn kalte reservasjonsdebatten den "mest sneversynte" han har opplevd i sin politiske karriere.

Det endte med fire stemmer for KrFs forslag om at Kristiansand kommune ønsker reservasjonsrett for fastleger, men som en nasjonal og ikke en kommunalt bestemt ordning.

SV, Ap og Høyres fem representanter stemte for innstillingen om å avvise reservasjonsrett. Også flertallet ønsker at beslutningen tas sentralt og ikke lokalt.