Åtte universitet og tjue statlige høyskoler har fått i oppgave å vurdere fusjon med andre utdanningsinstitusjoner. De har fått frist til 1. februar på å foreslå hvem de vil slå seg sammen med, skriverKlassekampen.

På en konferanse i Oslo tidligere denne uken understreket ministeren at han er villig til å bruke tvang for å få gjennomført fusjoner.

– Vi har sagt at eier av institusjonene er Kunnskapsdepartementet og jeg er ikke uvillig til å gjøre vedtak om strukturendringer hvis det trengs, sa Røe Isaksen.

En gjennomgang Klassekampen har gjort av de alternative fusjonsplanene viser at resultatet av reformen kan bli ni universiteter og at antallet statlige høyskoler reduseres fra tjue til åtte.

– Dette har blitt et NM i fusjon, sier Anders Kvernmo Langset, leder i Norsk studentorganisasjon. Han mener at kvalitetskravene som er satt ikke er tydelig nok, og frykter at prosessen nå er et spørsmål om hvem som skal slå seg sammen med hvem, og ikke et spørsmål om hvordan kvaliteten skal bli bedre.

Forskerbundet, som organiserer en tredel av de ansatte i universitets— og høyskolesektoren, mener kunnskapsministeren er for opptatt av størrelse framfor kvalitet.

Avviser tallene

Fredag ettermiddag tok kunnskapsdepartementet kontakt med følgendebeskjed:

Det er Klassekampen som selv har regnet seg fram til tallet iartikkelen og det får stå får deres regning. Det er korrekt at tvang kan bli nødvendig, men blirmisvisende slik det står nå.

Vi berderfor deres redaksjon om å publisere vedlagte tilsvar på vegne avkunnskapsministeren så raskt som mulig. NTB-sakensom ikke er korrekt bør fjernes .

Her kan dulese tilsvaret fra kunnskapsministeren:

"Kartet er ikke klart

- Vi er i gang med et stort arbeid for å styrke kvaliteten i høyereutdanning og sterkere forskningsmiljøer over hele landet. Det vil bli færreinstitusjoner i universitets- og høyskolesektoren enn i dag, men antallet erikke bestemt, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Klassekampen hadde i dag en sak om at antall høyskoler kanbli halvert etter at regjeringens reform i høyere utdanning er gjennomført.Dette er en spekulasjon som står for Klassekampens regning. NTB har også omtaltsaken og den er gjengitt i mange norske medier. Hovedinntrykket som etterlateser at regjeringen har bestemt seg for å halvere antallet høyskoler og det medtvang. Dette stemmer altså ikke.

-Vårt mål er høyere kvalitet i norsk høyere utdanning og forskning. Eteksempel er at vi har varslet en betydelig styrking av lærerutdanningen. Flereav dagens høyskoler vil ha problemer med å innfri disse kravene alene og må slåseg sammen med andre institusjoner for å realisere kunnskapssamfunnet og kunnebidra til løse de store samfunnsutfordringene, sier Røe Isaksen.

Det er derfor ikke tvil om at det vil bli færre institusjoner enn i dag,men antallet er altså ikke klart. Regjeringen har bedt høyskoler oguniversitetene om å finne partnere de kan fusjonere med for å kunne leverekvaliteten som kreves i årene fremover.

-Vi har fått mange gode innspill fra høyskoler og universiteter, ogflere ser at de er for små og sårbare til å stå alene. De aller fleste styrenehar gitt oss konstruktive forslag og flere foreslår fusjoner, sier Røe Isaksen.

Kunnskapsministeren fastholder at enkelte institusjoner som er for små ogsårbare til å stå alene må slås sammen med andre for å bli sterke nok.

- Dagens organisering gir ikkeden kvaliteten vi trenger i morgen. Vi vil gjøre alle regioner i stand til åmøte fremtidens krav. Endringene er spesielt viktig for at universiteter oghøyskoler skal bidra til å styrke verdiskapingen over hele landet, sier RøeIsaksen.

Universiteterog høyskoler blir viktigere enn noen gang for å realisere regjeringensambisjoner for kunnskapssamfunnet og for å bidra til god omstilling i norskøkonomi.

Foruniversiteter og høyskoler innebærer dette at kvaliteten i utdanning, forskning ogsamarbeid med næringsliv og offentlig sektor må styrkes.

-Hvis vi skal sikrearbeidsplasser og velferd i fremtiden, må Norge ha høyere utdanning ogforskning med høyere kvalitet enn i dag. Det avhenger av at vi må legge enstruktur for morgendagens kunnskapssamfunn, sier Røe Isaksen.

Den nye strukturen i høyere utdanning vil presenteres i en melding tilStortinget i vår. I meldingen vil regjeringen også se på finansiering avsektoren og flere andre virkemidler for å heve kvaliteten i høyere utdanning ogforskning."