BYKLE/HOVDEN: — Få med at uten kona mi, Iris fra Vågsbygd som jeg møtte i 1971, hadde jeg aldri klart å drive butikken her i alle disse årene, sier Ben til Fædrelandsvennen.

Han er 68 år nå. Og han kjenner ikke til noen innflyttere til Hovden som har bodd så lenge sammenhengende på Hovden som kona og han. 40 år i år.

Været avgjørende

Det er midt i mars. Sola skinner, og vidder og fjell stråler og lokker alle med sans for ski og friluftsliv ut.

Alle kaller ham Ben. Egentlig er det etternavnet til Andrew F. Benjamin fra Sunderland i England, som har bodd på Hovden siden 1975 og drevet sportsbutikken siden 1981. Foto: Johs. Bjørkeli

Nylig kom en lærer hit. Han hadde brukket teltstanga si. Jeg tilbød ham å leie teltstang, men det endte med at han kjøpte nytt telt

Det er snøen og den flotte naturen rundt Hovden Ben, kona og datteren Yvonne og de fire-fem ansatte lever av.

— Og så er været avgjørende. I januar og februar i fjor da uværet stengte fjellovergangene titt og ofte, merket vi det på omsetningen, forteller han.

Ny serviceavdeling

Omsetningsmessig har det svingt for Hovden Sport, men for det meste har det vært grei butikk. Rekordomsetningen var i 2007, med 11 millioner kroner.

— Målet er å banke det tallet i år, sier Ben.

Dette mener han at den splitter ny skiutleie med skiservice-avdelingen skal bidra til.

Da Arne Johan Mosfjeld la ned sin skiservice ved alpinsenteret, var ikke Ben sein om å kjøpe det utstyret han kunne bruke og leie de tomme nabolokalene i Fjellgardstun.

Utleie

I disse lokalene får du ikke bare slipt ski, leid ski- og brettutstyr, men også leie annet friluftsutstyr. Trenger du kokekar, telt eller sovepose, så leier Ben det ut.

— Om noen tilreisende som har planlagt en tøff topptur her på Hovden skulle ha glemt skredsøkerutstyret sitt, så kan de leie det hos oss. Nylig kom en lærer hit. Han hadde brukket teltstanga si. Jeg tilbød ham å leie teltstang, men det endte med at han kjøpte nytt telt, forteller Ben.

Fra England til Hovden

Hvordan endte så en engelskmann opp som institusjonen «Ben på Sport’n» på Hovden?

— Jeg var på oppdrag som instruktør for British Outward Bound Center i 1968. Vi var på Gautestad i Evje og Hornnes og en tur hit til Hovden. Jeg kom tilbake til Hovden året etter.

Deretter ble det flere turer til Norge som instruktør. Han lærte britiske soldater fjellklatring, skigåing og mye annet tøft friluftsliv.

Så ble Andrew F. Benjamin truffet av Amors piler. Han møtte sin Iris. De giftet seg, bodde i Kristiansand en stund, men flyttet til Hovden i 1975 sammen med datteren Yvonne, som da var 18 måneder gammel.

Hovden Sport er trygg arbeidsplass og god butikk for Andrew - Ben - Benjamin og datteren Yvonne. Foto: Johs. Bjørkeli

Skiftende lokaler

Den første tida jobbet han i bygningsbransjen på Hovden. Etter hvert begynte han i skiutleien på Hovdestøylen.

— Etter en stund hørte vi rykter om at G-Sport i Kristiansand hadde planer om å etablere utsalg av sportsutstyr på Hovden. Den butikken ville vi skulle ha lokale drivere. Jeg tok imot tilbudet om å leie lokaler i Hovden varesenter, og startet opp der i desember 1981, forteller Ben.

I 1983 flyttet Ben butikken til Furumo, der det nå er kafédrift.

Da Fjellgardstun ble bygget i 1995, flyttet Hovden Sport inn der, som en del av G-Sport. I dag er Hovden Sport en selvstendig butikk med medlemskap i kjeden Stadion.

Ben og Yvonne er glade for at de har kontrollen selv, fullt og helt. For det er ikke sikkert at det årlige salget hadde blitt holdt i påsken ellers.

— Men selv om omsetningen er stor da, tjener vi bare halvparten så mye på det vi selger i påsken. Men vi må ha salget i påsken. Det er da det er mest folk her, sier Ben.

  • Det var tøffe tak. Takk og lov at jeg er i så god form, ellers er det ikke sikkert det hadde gått så godt.

Nytt av året er at Hovden Sport har åpnet skiutleie og skiservice. Her sliper Kenneth Skogen opp igjen strukturen på skiene, mens sjefen Ben sjekker resultatet. Foto: Johs. Bjørkeli

Gir seg ikke

Ben har holdt seg sprek og sunn i alle år. Det forhindret likevel ikke at han nylig måtte gjennom en stor hjerteoperasjon. Han er fortsatt i restitusjonsfasen.

— Det var tøffe tak. Takk og lov at jeg er i så god form, ellers er det ikke sikkert det hadde gått så godt, sier han.

Innimellom butikkdriften storkoser han seg på ski. Hans beste turkamerat er barnebarnet på ti år.

— Når har du tenkt å pensjonere deg?

— Nei. Det vet jeg ikke. Jeg holder i alle fall på et par år til, før Yvonne overtar, sier Ben på Hovden Sport.