— Helse Sør-Øst er åpenbart veldig stort. Det har skapt byråkratiske utfordringer, sier Trond Blattmann.

Kristiansanderen er en av 13 medlemmer i Arbeiderpartiets helseutvalg. Rapporten fra utvalget skal danne grunnlag for debatt på partiets landsmøte senere denne måneden, der partiets fremtidige helsepolitikk skal meisles ut.

77.000 ansatte

Helse Sør-Øst er det klart største av de fire statlige helseforetakene, og har i dag ansvaret for spesialisthelsetjenesten i Østfold, Akershus, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder. Sørlandet sykehus er ett av 11 lokale helseforetak som eies av Helse Sør-Øst. Det regionale helseforetaket har 77.000 ansatte og et årlig budsjett på rundt 77 milliarder kroner.

Veldig glad

— Motstanden mot å slå sammen Helse Sør og Helse Øst var fra begynnelsen også stor i Arbeiderpartiet, men da det kom løfter om økonomiske ressurser og oppgaver var vi til slutt bare en liten håndfull som kjempet imot. Helse Nå tror jeg på flertall på landsmøtet for en deling, og håper samtidig ledelsen i Arbeiderpartiet innser at det var et feiltrinn å slå sammen de to helseregionene.

Det sier Freddy de Ruiter (Ap) som er eneste stortingsrepresentant fra Sørlandet i helse- og omsorgskomiteen.

Sammenslåingen av de to helseforetakene til dagens Helse Sør-Øst skjedde 1. juni 2007. ## - Bra for Sørlandet sykehus

— Jeg er ikke i tvil om at Sørlandet sykehus vil profitere på at Helse Sør-Øst deles i to eller tre. Da ville ikke sykehuset vårt i så stort blitt en utkant, og hadde trolig kunne fått tilført flere midler og oppgaver. Det igjen ville kunne dempe det interne konfliktnivået ved Sørlandet sykehus, sier Freddy de Ruiter.

Også partikollega Kari Henriksen i Vest-Agder er i utgangspunktet positiv til å dele Helse Sør-Øst i to.

— Det har tidligere vært en skjevdeling, der sykehusene i Oslo fikk flere legehjemler og midler per pasient enn Sørlandet sykehus. Dette ble i 2009 tatt opp av Sørlandsbenken på Stortinget, og det ble utarbeidet en mer rettferdig fordelingsnøkkel. Det er nok fremdeles behov for å følge med om utkantene i det regionale helseforetaket får sin del av midlene, sier Kari Henriksen.

- Liten betydning

Styreleder Camilla Dunsæd i Sørlandet sykehus tror på sin side det for landsdelens sykehus vil være liten forskjell på å være en del av en mindre helseregion og dagens Helse Sør-Øst.