Fyrbøter og skiftansvarlig Malin Iversen fyrer i ovnen på Drømmeplassen. De har lovet å bruke tørr ved og ikke bli for ivrige i fyringen for å unngå for mye røyk i gatene. Foto: Reidar Kollstad
Folk som ferdes i Kvadraturen tåle røyk fra en skorstein, mener kommuneoverlege Dagfinn Haarr. Serveringsstedet gjorde skorsteinen høyere for noen år tilbake for å hindre for mye røyk i gatene. Foto: Reidar Kollstad
Drømmeplassen00001.jpg Foto: Reidar Kollstad

— Drømmeplassen må kvalitetssikre fyringen når de fyrer opp bakerovnen. Ellers er utslippene noe man må akseptere i en by som Kristiansand, sier kommuneoverlege Dagfinn Haarr.

Den vedfyrte steinovnen er populær blant kunder som setter pris på brødene fra serveringsstedet i Kirkegata. Men forbipasserende har reagert på det de mener er utslipp av sur røyk.

Ved noen type værforhold har røyken lagt seg i gatene rundt Drømmeplassen.

Den siste som klagde på dette, sendte brev til Kristiansand kommune og påpekte det hun mente kunne være brenning av avfall i bakgården.

— Jeg har bare reagert på at det er vanskelig å puste og sett andre som tydeligvis også har problemer med å puste, sier kvinnen som ikke vil ha navnet sitt i avisen.

Brødbaking

Det var altså den vedfyrte steinovnen som var årsaken.

— Vi fyrer med ved, og det er en ganske stor ovn. Når man fyrer den opp, kommer det ut røyk som de 10-15 første minuttene er tykkere enn det den blir senere, sier Åkki Lidi som eier Drømmeplassen.

De har allerede forlenget pipa i forbindelse med en tidligere klage. Nå har de også lovet kommunen at de skal være forsiktige når steinovnen fyres opp ved 15.30-tiden på ettermiddagen.

— Vi skal bruke tørr ved, og skal være forsiktige når vi fyrer opp. Det har vi praktisert en stund, men det er mange forskjellige som bruker den, så det kan hende at noen har vært litt for ivrige, sier Lidi.

Bedre resultat

For Drømmeplassen er steinovnen viktig for å få et så godt resultat som mulig.

— Vi mener det er stor forskjell på brød bakt i en vedfyrt steinovn sammenlignet med en elektrisk. Så dette handler litt om smak og litt om tradisjoner, sier Lidi.

— Hva synes du om at folk reagerer på utslipp fra en steinovn?

— Jeg har holdt på i denne bransjen mange år, så jeg vet at folk reagerer på mye. Jeg kan forstå at man kan reagere når man ikke vet hva dette kommer av, men noe må man også finne seg i når man bor i byen, sier Lidi som også er innehaver av Frk. Larsen i Markens gate.

Mildt ubehag

Mens klagene har dreid seg om sur røyk i gatene, mener miljørettet helsevern i Kristiansand kommune at dette kun vil resultere i et «mildt ubehag» for friske personer.

Så lenge den ikke er til irritasjon for beboere i området, mener miljørettet helsevern at dette bør folk som ferdes i Kvadraturen kunne tåle.

«I denne saken (...) vurderer miljørettet helsevern det slik at ulempen som Drømmeplassen utsettes for ved et evt. forbud mot å bruke vedfyrt bakerovn ikke står i forhold til en evt. oppnåelse av helsegevinst hos forbipasserende som evt. kan bli eksponert for røyk i et begrenset tidsrom.» står det i vedtaket fra Kristiansand kommune.

— Og så baker de jo gode brød der også, sier kommuneoverlege Dagfinn Haarr.