Mona Thoresen er i gang med å innrede leiligheten sin og beklager rotet. I stolen foran fjernsynsapparatet ligger strikketøyet.

— Jeg bor jo her. Det er godt å koble av med å strikke litt. Jeg har fått beskjed av eiendomsmegleren om at jeg kan feste og gjøre hva jeg vil, bare jeg ikke sover her om natten, forteller Mona Thoresen som lager maten sin på en liten hybelkomfyr.

Mona Thoresen er i gang med å innrede leiligheten sin og beklager rotet. Mellom flyttekasser og poser med klær er fjernsynsapparatet og strikketøyet kommet på plass. Spisebord og blomster gjør også tilværelsen lettere når hun lager seg mat. Men hun får ikke sove i leiligheten. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg måtte betale en halv million i forskudd for å få nøkkelen til leiligheten. Da jeg så fikk nøkkelen, fikk jeg beskjed om at jeg ikke kunne sove her, sier Thorsen som da hadde sagt opp leiligheten hun leide.Huset sitt solgte hun i september, da hun ble lovet leiligheten klar til 15. desember. Så måtte hun vente til 31. mars. Fortsatt vet hun ikke når alt er klart. Hun har ikke fått tilbud om overnatting andre steder.

Fædrelandsvennen omtalte saken tirsdag for halvannen uke siden, da det var fullt kaos under innflyttingen. Det var overtakelse for flere av leilighetene i boparken, men problemene sto i kø - blant annet virket ikke strømmen.

Har flyttet inn

I flere av leilighetene har folk nå flyttet inn. Ingen av Thoresens naboer ønsker å stå fram. De er redd for reaksjonene til byggherren. Men Fædrelandsvennen får se hvordan det er innredet med blomster, bilder, gardiner og møbler. Alle Fædrelandsvennen har snakket med har fått beskjed om at de kan gjøre som de vil, bare de ikke sover der.

— Jeg fikk beskjed om at jeg kunne være her om natta også, bare jeg ikke lukket øynene, sier en som har kjøpt leilighet på Solsiden Bopark 3. — Vi holder på å innrede og er her stort sett hele dagen. Men om kvelden drar vi til hotellet og sover der, sier en kvinne mens fjernsynsapparatet går i bakgrunnen.

Mangler tillatelser

Det er Tom Rune Stedal som gjennom selskapet Sf-eiendom har bygd blokka med 20 leiligheter på Solsiden, ved siden av jernbanestasjonen på Nodeland. 17 personer har fått nøklene til sine leiligheter. Sammen med nøkkelen har de fått beskjed fra eiendomsmegleren om at de ikke kan sove i leilighetene sine. For kommunen har ikke gitt brukstillatelse, det vil si at leilighetene ikke kan tas i bruk.

Stedal og selskapet hans har ikke en gang fått tillatelse til å bygge blokka ferdig, en såkalt igangsettingstillatelse.

— Kommunen har varslet overtredelsesgebyr for ulovlig bygging. De har ikke fylt vilkårene til kommunen, som blant annet gjelder flomveien, sier Arne Kjell Brunes, som er avdelingsleder for Ressurs- og arealavdelingen i Songdalen kommune.

Teknisk sjef i Songdalen, Knut Svensen, sier kommunen ser svært alvorlig på saken og følger den nøye.

— Vi har vært på befaring senest fredag morgen, og forholdene vi har påpekt er ikke ferdigstilt. Vi må ha det dokumentert før de kan få en igangsettingstillatelse for byggingen. De får ikke brukstillatelse før de har fått igangsettingstillatelse til å gjøre ferdig bygget. Det sier seg selv, sier Svensen.

- Hva skjer hvis det nå likevel bor folk der, uten at det er gitt tillatelse?

- Jeg har fått beskjed av eiendomsmegleren om at jeg kan feste og gjøre hva jeg vil, bare jeg ikke sover her om natten, sier Mona Thoresen. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg forventer at det ikke bor folk der så lenge det ikke er gitt brukstillatelse, sier Svensen og legger til at kommunen ikke har gått inn i bygget for å undersøke.- Men skulle det vise seg at folk også har bodd i bygget, blir det et forhold som også må vurderes i forhold til prosessen med byggherren, sier Svensen.

I skogen

Tom Rune Stedal er styreformann og daglig leder i Sf-eiendom AS og er byggherre for Solsiden Bopark 3. Han er involvert i en lang rekke selskaper, blant andre Agder Klimateknikk AS, kanskje best kjent som selskapet som eide nabohytta til Fiskaa Funksjonær Hytteforening i Søgne, som fikk skogen sin skamfert da Stedal ville ha sjøutsikt før hytta hans ble solgt.

Stedal ble dømt til å betale hytteforeningen 800.000 kroner i erstatning, samt saksomkostninger på over 100.000 kroner.

Stedal er også styreleder i Stansa AS, som står bak den omdiskuterte utbyggingen av 185 leiligheter på den gamle Stansefabrikken på Stykkene i Lillesand. Da han fikk grønt lys av kommunestyret før påske, anslo han overfor Fædrelandsvennen at de første boligene der kan stå ferdig høsten 2016. ## På Solsiden

Det er ingen som bor her.

Tom Rune Stedal har ikke svart på noen av Fædrelandsvennens telefonhenvendelser siden påske. Vi møtte ham tirsdag og fredag denne uken på byggeplassen.

Stedal ville verken hilse på eller snakke med Fædrelandsvennen og nektet fotografering.

Da Fædrelandsvennen spurte hvilken forklaring kjøperne har fått på forsinkelsene, svarte han:

— Bare glem det!

- Er det riktig at det bor folk i noen av leilighetene?

— Nei. Det er ingen som bor her. Vi har betalt hotellrom for dem det gjelder, så det er det ingen grunn til at de skal bo her, sa Stedal tirsdag.

Fredag fikk kjøperne som har skaffet seg advokat beskjed om at de måtte skaffe overnatting selv.

Flere er i en fortvilet situasjon, og har ikke noe sted å bo.

De som ikke har advokat får dekket hotellopphold videre.

Lite skjønnsomt

13 av leilighetskjøperne på Solsiden hyret denne uken hjelp fra advokat Eirik Glad Balchen. Fredag sendte han reklamasjonskrav til utbygger, samt beskjed til megler om å holde tilbake innbetalte beløp på meglerkonto inntil forholdene er ordnet.

— Nå driver vi ren brannslukking. Flere er i en fortvilet situasjon, og har ikke noe sted å bo. Derfor må vi hjelper dem med det, noe som burde vært tatt hånd om av utbygger, sier Balchen.

- De som har hyret advokat får ikke lenger betalt overnatting, men må betale selv og sende et krav til utbygger i ettertid?

— Dette er en svært uheldig og lite skjønnsom måte å gjøre det på, når utbygger har satt kjøperne i slik situasjon, sier Balchen.

Mellommannen

Det er eiendomsmegler Erik Stensland ved Stray & Co Eiendomsmegling, som forestår salget av leilighetene. Han sier til Fædrelandsvennen at det ikke er noe spesielt med forsinkelser i forbindelse med byggeprosjekter.

- De som kjøpte ble lovet at de kunne flytte inn 15. desember i fjor?

— I kontraktene står det første kvartal, sier Stensland.

- Men dere lovet dem først ferdig 15. desember?

— Som sagt står det første kvartal i kontraktene, sier han.

- Men fristen 31. mars overholdt dere heller ikke?

— Det er ikke unaturlig med forsinkelser i forbindelse med byggeprosjekter, sier Stensland.

- Men bygget har ikke en gang brukstillatelse?

— Den vil foreligge torsdag, senest fredag, sa Stensland til Fædrelandsvennen tirsdag. Fredag sa Stensland til Fædrelandsvennen at det vil ta litt lengre tid.

- Har du sagt til kjøperne at de kan flytte inn, bare de ikke sover der?

— Jeg har sagt at de ikke kan bo der, men at de kan sette inn tingene sine, sier Stensland.

- Sa du at de kunne «feste og gjøre hva de ville, bare de ikke sov der»?

— Jeg husker ikke helt ordlyden. Men jeg har vært klar på at de ikke kan bo der, sier Stensland.

- Så hvis de innreder leilighetene, ser på fjernsyn og lager mat, bor der da?

— Jeg vet ikke hvor jussen setter grensene. Men de kan i alle fall ikke sove der, sier Stensland.

- De som ikke gikk til advokat får dekket hotellovernatting, de som gikk til advokat må betale selv og sende krav. Er denne forskjellsbehandlingen en sanksjon mot dem som har gått til advokat?

— Nei, vi forholder oss til dem som har advokat og dem som ikke har det, sier Stensland.

- Du ser de behandles forskjellig?

— Ja, men jeg venter på tilbakemelding fra advokaten, og kan ikke si noe annet, sier Stensland som presiserer at han kun er mellommann i denne saken.

Rammet av flom sist høst

Dette er flomveien som kommunen sier må være ferdig før det kan gis midlertidig brukstillatelse for Solsiden Bopark 3. Foto: Kjartan Bjelland

Sist høst ble Solsiden rammet av flom. Songdalen kommune krever at flomveien er ferdig før noen tar leilighetene i bruk.— Nei, det er ikke vanlig at byggherre går i gang med byggingen før det foreligger igangsettingstillatelse, sier senioringeniør Harald Anders Sørlien i Songdalen kommune.

— De gangene det har skjedd, pleier utbygger å ta kontakt med kommunen, sier han.

Solsiden Bopark 3 har fått tillatelse til å bygge bæresystemene, det vil si grunnmur, reisverk og bærende konstruksjoner.

— Men de mangler tillatelsen for resten av arbeidet, som jo vil si det meste, sier Sørlien og ramser opp snekker- og tømrerarbeid, rørlegging, strøm, taktekking og innredning.

— For å få tillatelsen skulle flomveien gjøres ferdig. Den skal sikre at området ikke oversvømmes ved ekstrem nedbør, som har skjedd før, i fjor høst, sier han.