Vararepresentant Cecilie Nissen nevnes som en het kandidat, og leder for Kristiansand Venstre, Jan Kenneth Stavenes, kan også rykke opp fra sin posisjon som andre vara til byutviklingsstyret.

— Jeg har en kabal som skal gå opp, og skal gi mitt svar til nominasjonskomiteen, sier Nissen til Fædrelandsvennen.

— Det er mye som skal avklares, men jeg er ikke uaktuell, sier Stavenes.

Som leder av lokalpartiet med 130 medlemmer, er han ikke bekymret for rekrutteringen:

— Det er synd vi mister en del i toppen, men vi har mange engasjerte og kompetente medlemmer som kan mye på veldig mange områder, sier han.

Første møte

Tirsdag har nominasjonskomiteen sitt første møte, og leder for den er Solveig Nilsen som selv gir seg etter bare én periode som medlem av bystyret og byutviklingsstyret. Hun oppgir tidspress som grunn:

— Det er ganske trist å gi seg, for det har vært ualminnelig artig og utrolig lærerikt, sier 37-åringen som jobber som bedriftsrådgiver i Sparebanken Sør. I tillegg er hun mamma til en toåring, og da strekker ikke tiden til.

— Politikken tar all tid, og det oppleves som å ha eksamen hver 14. dag med alt press og forberedelser som følger med. Kanskje er jeg ikke flink nok til å redusere kravene til meg selv, og jeg føler hele tiden jeg har masse forpliktelser jeg ikke klarer å innfri, sier hun.

— Jeg får redde familien først og verden senere, spissformulerer hun seg, og beklager at de to oppgavene ikke lar seg kombinere nå.

— Og nå skal du finne andre som kan klare det?

— Ja, det håper jeg, for det er fantastisk gøy, og jeg håper selv jeg skal klare å rydde tid til politikk senere i livet, sier hun.

Lyst på pause

Eva Kvelland påpekte at legene egentlig ikke henviser til abort slik de for eksempel gjør til røntgen. Avgjørelsen om å ta abort tar kvinnene selv, ingen andre. Foto: Jarle R. Martinsen

Også Eva Kvelland gir seg for å bruke tid på noe annet, men det er en avgang som har vært planlagt i fem år.— Jeg har vært aktiv i Venstre i over 15 år, og har både lyst på og godt av en pause, sier Kvelland. Hun er nå doktorgradsstipendiat ved UiA, og skal på jobbjakt til høsten.

34-åringen fra Mandal satt i bystyret i hjembyen fra 1999 til 2010, og meldte overgang til kristiansandspolitikken i 2011. Hun har sittet i partiets landsstyre og sentralstyre og var politisk rådgiver for Lars Sponheim i Bondevik 2-regjeringen.

— Lar du deg kalle til en jobb i Oslo dersom Venstre går inn i regjeringen?

— Det er et spørsmål jeg må ta stilling til da. Jobben som politisk rådgiver er den mest spennende jeg noen gang har hatt, sier Kvelland.

47 år gamle Cecilie Nissen er leder for Kristiansand Kunsthall, mor til en 12 år gammel gutt, og argumentene for at Solveig Nilsen gir seg gjør inntrykk:

— Politikken tar veldig mye tid, og det er litt skremmende at det kan bli vanskelig å rekruttere folk i den alderen. Vi trenger mangfold, sier Nissen.

37 år gamle Jan Kenneth Stavenes er saksbehandler i kommunen og far til to barn på fire og to år.

— Jeg har på mange måter lyst, men må også tenke på jobb og familieliv, sier han.

Det er en stund til valget, og vi får se hva som skjer. Men at jeg ikke vil være gruppeleder kan jeg si

Dag Vige drøyer med svaret

— Jeg har sagt fra om at jeg ikke er aktuell som gruppeleder i neste periode, sier Dag Vige.

63-åringen har sittet i bystyret siden 1987, men vil ikke si om han stiller til valg i 2015. — Nei, det vil jeg ikke svare på nå. Det er en stund til valget, og vi får se hva som skjer. Men at jeg ikke vil være gruppeleder kan jeg si, for jeg har vært sentral i så mange år at det kan være fornuftig å endre på det, sier Vige, som kombinerer politikk med som jobben som elevombud ved Fiskå skole.

At yngre krefter finner det vanskelig å kombinere jobb og politikk, forstår han:

— Ja, det er vanskelig når man har små barn. Jeg kan jobbe 50-60-timer i uken, men jeg er jo ikke helt normal, ler han.

— Dessuten får kommunen stadig større og mer komplekse ansvarsområder, og det kreves mer for å ha oversikt, sier han.

Øygarden kommer tilbake

— Det gjorde litt vondt å reise fra engasjementet mitt i Kristiansand, men jeg håper å komme sterkere tilbake.

Det sier Kristin Øygarden (33) som dukket opp som et politisk stjerneskudd før stortingsvalget i 2013, da hun stilte på andreplass på Venstres liste i Agder.

Nå har studenten og kulturarbeideren fulgt med kjæresten til Bergen fordi han fikk jobb som leder for Bergen Jazzforum, men hun har ikke lagt politikken på hylla. Om hun rekker å returnere før valget i 2015, er imidlertid nokså usannsynlig.

— Men jeg håper å lære ting jeg kan tilføre både Venstre og Kristiansand når jeg kommer tilbake, sier hun, og er optimistisk tross frafallet i toppen.

— Det har vært en fin medlemsvekst i byen, og det har kommet inn svært mange flinke folk som enda ikke har gjort seg bemerket offentlig, sier hun.