Daniel Svendsen og faren Ove Svendsen vil bygge et kjøpesenter på 13.000 kvadratmeter i Vennesla sentrum. Her under presentasjonen av planene for politikerne i bygg- og miljøutvalget i fjor. Foto: Odd-Inge R. Uleberg

— For at det skal monne for å stoppe handelslekkasjen til byen og til Sørlandssenteret, må nok et nytt senter ligge på 40- 45 nye butikker. En bred sammensetning av klær/sko/mat/apotek og lignende, slik at lokalbefolkningen får alt de trenger, sier Theis Theisen til Fædrelandsvennen.

Handelslekkasjen fra Vennesla til handelssentrene rundt er beregnet til over 300 millioner kroner.

— Et mindre antall butikker enn det blir nok for lite til å ha stor nok effekt på lekkasjen, sier Theisen.

To planer

På kulturhuset i Vennesla klokka 19 i kveld møtes de to eiendomstoppene Tore Gustav Drivenes og Jarl Ove Svendsen til et åpent møte om etableringen av kjøpesenter i bygda.

Drivenes har lenge hatt planer om et kjøpesenter på Hunsøya, mens Svendsen i fjor kom på banen med konkrete planer for kjøpesenter midt i sentrum.

Daniel Svendsen og faren Ove Svendsen vil bygge et kjøpesenter på 13.000 kvadratmeter i Vennesla sentrum. Her under presentasjonen av planene for politikerne i bygg- og miljøutvalget i fjor. Foto: Odd-Inge R. Uleberg

Drivenes modellerer sitt prosjekt etter Amfi-senteret i Vågsbygd, som er på rundt 15.000 kvadratmeter og har 45 butikker, mens Svendsen har lansert planer om et senter på 13.000 kvadratmeter, med et salgsareal på 9.400 kvadrat, og minimum 20 butikker.I planprogrammet fra Jarl Ove Svendsen som skal behandles politisk torsdag, heter det at statistikk viser et behov for ca. 9000 kvadratmeter handlesenter i Vennesla, for å demme opp for handelslekkasjen.

Men økonomiprofessor Theisen advarer mot å bygge for lite.

— Hvis reiseveien blir mer enn 30 minutter, så drar ikke folk til det største senteret dersom tilbudet er godt nok der de er. Så er det nye senteret stort nok, og man får inn de store kjedene, så kan det demme opp for en del av handelslekkasjen, sier han.

Liv i sentrum

Debatten i Vennesla går også på om et kjøpesenter på Hunsøya vil ta livet av sentrum.

— Et kjøpesenter vil ha en negativ effekt på det bestående - uansett. Hvis det legges utenfor sentrum så vil det trekke kundene vekk derfra, men hvis det legges i sentrum så vil det også oppstå konkurranse med det bestående næringslivet, sier Theisen.

- Vil man ikke bevare sentrum med å legge senteret der?

— Jo, med tanke på at folk vil være i miljøet, og om parkeringen blir bra, så kan man se på det nye senteret der som ett handelssenter på kanskje 70 butikker. Forskjellen er at handelen utenfor ikke har en felles ledelse i form av en senterledelse, som er en konkurransefordel, sier han, og fortsetter:- Senteret vil leve side om side med det etablerte sentrum, hvis butikkene der utfyller de nye som kommer inn. Men man må akseptere at sentrum får økt konkurranse, og det er en omstilling man har sett mange andre steder tidligere.

Plass til begge?

Investor Tore Gustav Drivenes lanserte kjøpesenter på Hunsøya som en mulighet, etter først å ha ønsket storhandel der. I vår kom så Jarl Ove Svendsen på banen. Han har eid Trekanten senter siden 1994, og vil bruke den tomta og omkringliggende tomter han har kjøpt opp til å bygge kjøpesenter i sentrum.

Sistnevnte har uttalt at bygda ikke er stort nok for begge, mens Drivenes mener at begge prosjektene kan la seg realisere.