KRISTIANSAND: Den omfattende bruken av hasj kommer fram i trendrapporten«Ungdom og kriminalitet i Kristiansand» som ble presentert onsdag.

— Det som er tydelig i år, er at det blir brukt hasj i allemiljøer. De vi har intervjuet, har sagt at dette har blitt mer vanlig, og detbekymrer oss, sier Karin Berthelsen fra Kristiansand kommuneskriminalitetsforebyggende team.

Ingen spart

I formannskapet onsdag kunne hun fortelle om det politi ogkommunen mener er en tendens der unge mener at de «bare må prøve hasj» og at debagatelliserer virkningen.

— Vi finner det i både i kristne miljøer, innen idrett ogandre typer ungdomsmiljøer. Det er ingen som er spart for dette, sierBerthelsen.

— Også i kristne miljøer som har ord på seg for å værerusfrie?

— Jeg sier ikke at det dreier seg om mange, men også der erdet unge som har prøvd hasj, sier Berthelsen.

Akseptert

Funnene fra rapporten blir bekreftet av StiftelsenKirkeforskning. For to år siden publiserte de en rapport som viser at femprosent av unge mellom 16 - 24 som var aktive i en kristen organisasjon haddebrukt narkotiske stoff.

— Det er betydelig lavere enn blant andre unge, men detføyer seg inn i et mønster der det er økt bruk av rusmidler blant kristne, sierPål Ketil Botvar, forsker ved Stiftelsen Kirkeforskning.

Jens Kristian Karstensen, prosjektleder i KirkensUngdomsprosjekt, er ikke overrasket.

— Generelt kan jeg si at i enkelte kristne miljøer kommerdet veldig mange mennesker, og at det er noen som har brukt eller bruker hasj,er ikke overraskende. Unge blandes mer i dag og det er ikke så store skillermellom kristne og ikke kristne.

Går ned

Lovbrudd blant unge under 18 år har gått drastisk ned siden2009, men når det kommer til bruk av narkotika, er økningen dramatisk. Antallsaker økte fra 68 til 109 i 2013. En viktig grunn er en aksjon i fjor høst derflere unge 18 år ble tatt for besittelse eller bruk av narkotika.

— Utgangspunktet var personer som var aktive på nett. De vitok, var unge som ikke hadde vært i kontakt med politiet tidligere, sier OleHortemo, politistasjonssjef i Kristiansand.

Etter å ha beslaglagt mobiltelefoner, ble til slutt 30 tattfor å ha solgt eller brukt narkotika.

Bagatelliserer

Flere av de som ble tatt i aksjonen fikk tilbud omungdomskontrakt som blant annet innebærer flere samtaler om bruk av hasj.

— Dette var tilsynelatende ressurssterke unge mennesker, menetter hvert som vi fikk snakket med dem, viste det seg at noen var ensomme,noen var stresset hjemme eller på skolen og slet med å skulle prestere. Ogselvfølgelig var det også et press for å prøve det, sier Berthelsen.

Ifølge Berthelsen kom holdningene til bruk av hasj tydeligfram da de fikk snakket med de som ble tatt.

— De sier at det ikke er farlig og at de vet alt om bruk avhasj. Men etter samtalene fikk vi høre at de ikke ville ha gjort det, om devisste om skadevirkningene.

Mer inne

Totalt sett ble det begått færre lovbrudd av unge i 2013.

Det er registrert 359 saker i 2013, mot 735 i 2009. Det er en nedgang på 51 prosent.Det var 195 unge som ble tatt for straffbare forhold i 2013, mot 325 i 2009. Det er en nedgang på 40 prosent.

Det ble registret både mindre vinningskriminalitet, mindre skadeverk, mindre vold og ingen ran blant de unge under 18 år.

— Vi velger å tro at en grunn er at det jobbes så systematisk i Kristiansand, sa Karin Berthelsen fra kommunens kriminalitetsforebyggende team.

Det har aldri vært så mye narkotika i byen før

Hun la til at en annen grunn kan være at unge er mer inne enn de var før.

Tallene viser også at det er mange gjenganger. 18 personer står bak 139 av de registrerte straffbare forholdene.