Det sier bystyrerepresentant Dag Vige (H) etter å ha lest ordfører Arvid Grundekjøns reaksjon på at Mette Gundersen (Ap) mener det er vanskelig å drive opposisjonspolitikk i Kristiansand.

"Jeg kan ikke se at det har noen egenverdi å skape stor debatt", sa Grundekjøn til Fædrelandsvennen.

— Det er jeg totalt uenig i. Hele demokratiets idé er jo nettopp å utvikle synspunkter i skjæringspunktet mellom ulike meninger. Jeg for min del lærer masse av andre partier, sier Vige, som har sittet i bystyret siden 1987. Han er skeptisk til den praksis de mørkeblå har utviklet for budsjettbehandling i bystyret, og som legger en demper på ordskiftet.

Bak lukkede dører

— Det er første gang vi har et flertall som på forhånd bestemmer alt bak lukkende dører. Dette er virkelig demokratisk problematisk, og det har jeg gitt beskjed om i bystyret, sier han.

— Slik det er blitt i Kristiansand, har vi fått et flertall som legger fram både budsjettet og verbalforslagene som én pakke. Dermed får ikke vi andre en gang mulighet til å stemme for enkeltforslag vi er enige i, sier han.

Venstre-lederen er også fortørnet over at Mette Gundersen klager over at flertallet kjører sitt løp uten hensyn til opposisjonen:— Det var jo akkurat den måten Arbeiderpartiet forvaltet makten på de åtte årene de satt i regjering, så det er nesten frekt av henne å bruke det argumentet, mener Vige.

Venstre inngikk et teknisk samarbeid med H, Frp, KrF og Pp etter valget i 2011 som innebar at partiet fikk plass i formannskap og byutviklingsstyre, pluss nestlederen i oppvekststyret.

Sterk maktutøvelse

— Vi fikk verv i henhold til oppslutning, men jeg vil si det var en usedvanlig sterk maktutøvelse ikke å gi Ap et eneste hovedutvalg. Det ga jeg tydelig beskjed om, og det var med et nødskrik de fikk havnestyret, sier Vige.

— Hele ideen bak formannskapsmodellen er jo at det skal skapes forskjellige flertall i ulike saker, påpeker han.

Dag Vige sier det er en utfordring for alle å skape bedre politiske debatter.

— Det ville være veldig moro med mer meningsutveksling som ikke bare dreier seg om tall, men om hva kommunen skal drive med, sier han.

Vaktbikkje Kleppe

Demokratenes Vidar Kleppe mener på sin side han skjøtter opposisjonsrollen sin godt, og er kritisk til Mette Gundersens parti:

-Jobben som vaktbikkje er det jeg som gjør, sier Vidar Kleppe (Dem.). Foto: Tore-Andre Baardsen

— Ap i Kristiansand er et særdeles tamt opposisjonsparti, somstrengt tatt ikkegjør jobben som vaktbikkje – for den jobben er detjeg som gjør, hevder Kleppe.- Faktum er at Ap langtoftere enn Demokratene stemmer medflertallet som styrer byen vår, påpeker han.

— Av 32 interpellasjoner som ble fremmet i bystyret i 2013, sto jeg for 12, og fire fikk støtte og flertall i bystyret, sier Kleppe, som også er leder for Kontrollkomiteen.

— Demokratene setter gang på gang dagsorden med vårt sterke engasjement mot urett, fortsetter han, og viser til barnevernssaker, mobbing i skolen og oppfølging av manglende rettigheter i Nav-systemet.