Ni av regjeringens 18 medlemmer stiller i Oslo Rådhus for å møte sentrale aktører fra næringsliv, arbeidsliv og miljøorganisasjoner. Dessuten er Storbritannias tidligere miljøvernminister John Gummen, i 1993 omtalt som «drittsekken» av Thorbjørn Berntsen (Ap), en av innlederne.

— Skal vi virkelig få til et samarbeid om klima, må det gjøres på tvers av fagdepartementene. Når det stiller så mange statsråder, er det nettopp for å vise hvor bredt vi må jobbe for å få til endringer, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) til Fædrelandsvennen.

Sammen med statsminister Erna Solberg har hun tatt initiativet til dialogmøtet der både nasjonale og internasjonale innledere setter søkelys mot fem hovedtemaer: Omstilling til lavutslippssamfunnet, fornybar energi, investeringer i lavutslippsutvikling, byutvikling og transport, og helhetlig omstilling og fornybare ressurser.— Vi har jobbet en stund med å få satt dette på dagsorden. Selv om klima- og miljø er mitt konstitusjonelle ansvar, ligger mange av virkemidlene i andre departementer og krever derfor bred involvering, sier Sundtoft.

Mange ministre

I tillegg til Sundtoft og Erna Solberg, stiller finansminister Siv Jensen (Frp), olje- og energiminister Tord Lien (Frp), samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), næringsminister Monica Mæland (H), kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), landsbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp), og statsråd for EØS og EU-saker, Vidar Helgesen (H).

Med sentrale aktører fra næringslivet og miljøorganisasjoner på gjestelisten, håper hun på innspill som kan brukes i prosessen fram mot statsbudsjettet 2015. — Jeg er opptatt av et bredere engasjement i klimapolitikken, og håper deltakerne kan peke på områder det er viktig at vi politikere følger opp for å få til de nødvendige samfunnsendringer, sier Sundtoft.

— 2015-budsjettet er det første vi kan prege, og det er viktig å få gode konkrete innspill vi kan ta med oss videre.

Ingen «quick fix«

— Hva håper du kan komme ut av en slik klimadugnad?

— Jeg håper på en enda større forståelse for at endringene mot lavutslippssamfunnet må starte nå. Det finnes ingen politisk «quick fix», men krever gjennomgående endring på mange politiske områder. Jeg har i løpet av de siste månedene truffet mange næringslivsledere som har startet prosessen, og håper på ytterligere engasjement i tiden framover. Det grønne skiftet vil nemlig måtte skje i næringslivet, sier Sundtoft.

Men endringene vil også skje midt i byen, og 17. og 18. mars reiser Tine Sundtoft til København og Freiburg for å lære grønn bypolitikk av dansker og tyskere.— For å få ned klimagassutslippene, er byutvikling og transport viktige områder. De to byene har virkelig gjort noe på de feltene og fører en offensiv politikk. De har valgt en strategi og stått ved den, og jeg vil gjerne ned og se i praksis hvordan det fungerer der noen har gått foran og vist vei, sier Sundtoft.

Med seg i bagasjen kan hun også putte lærdom fra den blåblå regjeringens første grønne konferanse.

- Bør begynne å mene noe

— Jeg tror regjeringen kan være tjent med å begynne å mene noe om hvor de vil i klimapolitikken.

Marius Holm.jpg Foto: Kallestad, Gorm

Det sier Marius Holm , daglig leder av miljøstiftelsen Zero, som selv skal delta på klimaseminaret.— Det er alltid nyttig å gå bredt ut for å få innspill når man ska lage ny politikk, men regjeringen kan ikke holde et evigvarende seminar om klima.

— Foreløpig har de ikke klart å komme på offensiven, og det som skjer er det Venstre og KrF som drar dem med på. Man må spørre seg om de skal fortsette å bli dradd etter ørene av støttepartiene eller komme på offensiven selv, og statsbudsjettet blir i så måte den første store milepælen, sier Holm.

Han synes seminaret er positivt, men påpeker at det er resultatene som teller:— Mange synspunkter betyr også motstridende synspunkter der aktørene har ulike økonomiske interesser. Det avgjørende er hvem de velger å lytte til, og hvilke ideer de gjør til sine egne, sier han.

- Forventer ny politikk

— Dette tyder på at regjeringen legger listen litt høyere enn de har gjort til nå.

Arild Hermstad.jpg Foto: Meek, Tore

Det sier Arild Hermstad , daglig leder av Framtiden i våre hender, som også stiller på klimakonferansen.— Og til nå har ikke listen ligget spesielt høyt, presiserer han.

— Vi hadde store forventninger etter at Erna Solberg kom på plass, men til nå har hun ikke hatt noe å melde som vi ikke har hørt før. Jeg forventer at det nå kommer en ny politikk, noe konkret å ta stilling til, sier han.

— Så langt har det ikke kommet noen ny og fremtidsrettet klimapolitikk, og foreløpig tyder alt på at regjeringen må presses utenfra; enten av støttepartiene eller miljøbevegelsen, eller av ytre begivenheter.

Sånn sett er det et lyspunkt at de nå inviterer til klimakonferanse, og de skal ha pluss for initiativet. Men minus for politikken.