— Dette har vært en travel periode. Nå skal mannskapet hvile og lade batteriene, forteller Jessica Havik, løytnant og forsyningsoffiser på fregatten HNLMS Tromp.

HNLMS Tromp til kai i Kristiansand. Her glir også fullriggeren Sørlandet baklengs forbi fregatten. Foto: Tormod Flem Vegge

Fredag ettermiddag la det nederlandske krigsskipet til ved kai 21 i Kristiansand.

Øverstkommanderende Frank Lenssen på broa på skipet HNLMS Tromp. Skipet har avanserte våpensystemer, og er spesialisert på å forsvare luftrommet til havs. Foto: Tormod Flem Vegge

Slept i land

Matthias Eder, agent for firmaet Seafront, sørget for at skipet fikk assistanse av to slepebåter på vei inn til havna. Enkelte lurte på om skipet hadde motortrøbbel.

— Det er ikke uvanlig at et slikt skip ber om taubåtassistanse for å legge til kai, sier Eder.

Bak disse lukene skjuler det seg raketter. Foto: Tormod Flem Vegge

160 om bord

I helga skal mannskapet om bord i det 144 meter lange skipet ha en pause i Kristiansand. Fredag kveld hadde mannskapet på 160 grillfest på skipet.

Fregatten er et kommandoskip. Fra dette skipet ledes militære operasjoner.

Fregatten la seg til på kai 21 i Kristiansand havn fredag ettermiddag. Foto: Tormod Flem Vegge

— Skipet er også spesialisert på å forsvare luftrommet, forklarer Frank Lenssen.

Han er øverstkommanderende på fregatten, som består av et relativt ferskt mannskap med mye ungt marinepersonell. Båten har over lengre tid blitt oppgradert og rehabilitert. Nå skal mannskapet læres opp i å håndtere skipet på en sikker måte. I tillegg skal de trenes til å håndtere avanserte våpensystemer.

Raketter og torpedoer

Det er flere avdelinger på skipet. Det er blant annet en operasjonsavdeling, som ved hjelp av radar og annet utstyr danner seg et bilde av situasjonen på havet og i lufta under militæroperasjonen. Den tekniske avdelingen styrer våpensystemene. Skipet har såkalt stealth-design, men er ikke helt usynlig for radar.

Det er blant annet lastet med kanoner, torpedoer og ulike typer målsøkende raketter.

Antipiratvirksomhet

Mannskapet skal være i stand til å gjennomføre alt fra grunnleggende marineoppdrag til større, mer komplekse operasjoner. HNLMS Tromp har tidligere blant annet vært med på multinasjonale militæroperasjoner, for å stoppe narkotrafikk mellom Mellom-Amerika og Europa. Når året er omme, skal skipet og besetningen være klare for å bekjempe pirater i Karibia, der det er flere øyer som tilhører Nederland.

— I praksis kan vi bli sendt til alle steder i verden, der det er konflikter, sier Frank Lenssen.

Men først skal altså han og de rundt 160 andre på skipet slappe av litt i Kristiansand.

Jessica Havik, løytnant og forsyningsoffiser, og øverstkommanderende Frank Lenssen er på et krigsskip med kanoner, torpedoer og raketter. Skipet er kommandosentral under militære operasjoner, og dirigerer blant annet andre skip og militære enheter. Foto: Tormod Flem Vegge