Fædrelandsvennen 20. desember 2013 Foto: Leer-Salvesen, Tarjei

Distriktets største leverandør av jord, delvis kommunalt eide Grønn Vekst Sør, har solgt jord som er iblandet oljeholdig feiesand.

Saken kom opp fordi Fædrelandsvennen før jul avslørte at oljeholdig feiesand fra Statens Vegvesen er deponert ulovlig i Studedalen. Nå har Leif Hodnemyr Transport og NCC i prinsippet blitt enige om hvordan de skal løse problemet.

Men ikke alle massene fra Vegvesenet, som NCC leverte i Studedalen, ligger der ennå.I stedet for å betale for å levere avfallet til godkjent mottak, har deler av feiegrusen blitt solgt som ren jord.

Nektet først

Da Fædrelandsvennen først konfronterte jordleverandøren Grønn Vekst Sør med problemet, nektet daglig leder Per Øyvind Erlandsen for at det kunne stemme.

— Vi gjør ikke slikt. Vi blander bare inn helt rene ting i jord som vi selger, gav han klar beskjed om.

Grønn Vekst Sør eies 50 % av interkommunale Avfall Sør, og selger jordprodukter blant annet til golfbaner, fotballbaner, anleggsgartnere, hytteutbyggere, entreprenører, kommuner og private.

Erlandsens utsagn skulle vise seg å være galt.

Legger seg flate

Leif Hodnemyr Transport, firmaet som driver tippen i Studedalen, samarbeider med Grønn Vekst Sør og blander inn sand i jordprodukter på anlegget i Studedalen.

Firmaets ansatte valgte å være åpne om hva som har skjedd og forklarte at en del av feiegrusen de hadde mottatt fra NCC var blandet inn i jord. NCCs egne prøver viser at sanden har oljerester over grenseverdiene og skal håndteres som forurenset masse.

Nå har Grønn Vekst Sør endret forklaring, og legger seg flate.

— Det har skjedd en feil, og vi beklager det, sier Erlandsen nå.

Tilbake til Kristiansand

I en felles erklæring fra de to firmaene, skriver Leif Hodnemyr Transport og Grønn Vekst Sør at feilen skyldes menneskelig svikt. De mener det skjedde i god tro, fordi man har trodd at den oljeholdige feiesanden var ren.

Totalt er det blandet inn 60 tonn slik sand i produktet "Anleggs-Jord". Med 25 prosent sand i jorda, er altså 240 tonn jord solgt med den forurensede sanden.

— Hvem har kjøpt dette?

— Jeg vil ikke si navnet. Men vi er i dialog med denne kunden. Det er en entreprenør som har brukt dette i en rundkjøring og langs vei i Kristiansand, sier Erlandsen.

Endrer rutiner

I følge Erlandsen har man tatt lærdom av saken.

— Det kom litt som lyn fra klar himmel. Vi ble overrasket da dette kom opp. Når det først ble som det ble, er det godt at det kom inn i kompostbasert jord hvor olje etter hvert brytes ned. Jeg er også glad det ikke havnet i produkter vi selger til private hager, sier han.

Selskapet skjerper nå inn rutinene slik at lignende innblanding av urene masser ikke skal gjenta seg.