— Jeg synes det er foreslått mange fine, afrikanske navn. Det er definitivt noen vi kan bruke, folk har truffet bra på det meste. Og så er det selvsagt sjarmerende med lokale fotballhelter, men jeg tror nok vi heller i retning noe med større relevans til geparden, uttaler direktør Per Arnstein Aamot i Kristiansand Dyrepark.

BLI MED I NAVNEKONKURRANSEN HER!

Tirsdag reiste to dyrepassere over kjølen til Borås Djurpark for å hente hjem ettåringene Bertil, Olof og Åke, og den eldre, enslige hannen Kero.

De tre gepardbrødrene på halvannet år trives godt sammen, og vil gå i samme hegn, mens niåringen Kero trives best alene. Bildet, med Åke nærmest, ble tatt i Borås Djurpark i februar. Foto: Jarle R. Martinsen

Onsdag morgen lastes de om bord i hestehengeren, som i motsetning til geparden har en fartsbegrensing på 80 km/t.Etter ti timers ferd i hver sin kasse ankommer de Sørlandet sent onsdag kveld. Her blir det først tilvenning innendørs en periode, før kvikkasene slippes ut i det fri når de er trygge nok.

— Steven Gepard

Dyreparken har besluttet å vrake de tre svenske navnene, og Fædrelandsvennens lesere ble før helga invitert til å levere noen mer velklingende, helst afrikanske navneforslag på fvn.no.

Engasjementet er stort, og navnekonkurransen vil pågå en uke til. I skrivende stund er det levert 279 forslag, men ikke alle tar hensyn til gepardens opphav:

Edel Kvindesland mener for eksempel at brødrene bør kalles Flekkerøy , Oksøy og Grønningen , men det spørs om dyrepasserne finner dette fyndig nok.

Ronny V. Hansen foreslår å låne kallenavnet til tre kjente og kjære Start-legender, som riktignok ikke hadde farten som sitt fremste våpen: Myggen , Matta og Totto .

Når vi først er på ballen, er dette forslaget fra Claes, som vi formoder er en litt bedrøvet Liverpool-fan om dagen, av det kreative slaget: Steven Gepard .

Tori Rosendahl har fått med seg at verdens kjappeste firbeinte er i anmarsj. Hun vil benytte anledningen til å hylle tidenes sprintere fra arten menneske: Owen , Lewis og Bolt .

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

- Ole, Dole og Doffen

Åtteåringene Anders Fredriksen og Jakob Nilsen har fordypet seg i sørlandsk litteraturhistorie og mener Collet , Wergeland og Welhaven egner seg bra.

— Alle gode ting er tre brødre, mener Philip (10). Han er en av flere som vil hente søskennavn fra Andeby - Ole , Dole og Doffen - til innflytterne i det nye 10-millioners-anlegget ved andedammen i Dyreparken.

Mats Bruskeland nøyer seg med ett forslag: Kåre Bjarne . Et ikke veldig hyppig brukt navn blant pattedyr på to bein, enda sjeldnere blant firbeinte.Inger Lise sverger til norrøn mytologi når hun foreslår Hugin , Munin og Sleipner .

De aller fleste har likevel fulgt oppfordringen fra Dyreparken om afrikanske navn.

Dette er burene der gepardbrødrene skal sove om natta, forklarer biolog Helene Axelsen. Foto: Vegard Damsgaard

Mange, deriblant Julie Sture Sørensen, har tydeligvis søkt opp «rask» på swahili, siden geparden gjør opptil 112 km/t. Haraka er navnet som er foreslått av flest innsendere.Tuva og Hedda Tollefsen har nedlagt betydelig innsats for navnesaken og presenterer en lang liste:

Ayele (kraftig), Azam (stor), Kito (juvel), Chensira (født mens du reiser), Amiri (prins) og Baakir (eldste, født først).

BLI MED I NAVNEKONKURRANSEN HER!

— Goro, Geti og Yara

Knut Tønsberg, førsteamanuensis ved Institutt for rytmisk musikk, UiA, kan også kunsten å foreslå relevante navn:

— To av de mest kjente gepardlokalitetene i Afrika erNgorogoro-krateret ogSerengeti.Jeg foreslår derfor at de to gepardbrødrene får navnene Goro og Geti , skriver han i en e-post til Fædrelandsvennen.

UiA-medarbeideren begrunner med at navnene lett assosieres med Afrika, de har bokstavrim, er sterke, guttete navn og enkle å huske.

Når Tønsberg blir minnet om at det er tre brødre, bruker han ti minutter på å finne ytterligere én kjent naturpark fra samme region:Lake Manyara.

— Da må den tredje broren hete Yara !

Her fra tribunen i det nye anlegget blir det gepardpresentasjon hver dag i sommer. Dyreparkdirektør Per Arnstein Aamot og biolog Helene Axelsen flankert av dyrepasserne Hans-Petter Westnes (f.v.), Michael Jansen og Rune Landås. Foto: Vegard Damsgaard

Kristin Elise Thorsnes henter inspirasjon fra det som for mange er mektige, afrikanske forbilder på to bein, i det hun foreslår Mandela , Tutu og Wa Wamvere .Et par innsendere forstår ikke hva som var feil med Bertil , Olof og Åke .

— De kan godt beholde navnene de allerede har, mener Rosemary Melbye.

En jury satt sammen av Dyreparken vil etter planen kåre vinnernavnene i slutten av neste uke, og premien er en såkalt drømmedag i parken, med eksklusiv omvisning.

Fram til åpningen 29. mai vil gepardområdet være avstengt for publikum.