— Jeg kan bekrefte at jeg har vært nokså sentral ja, sier Ropstad, som mener det er snakk om det viktigste miljøvedtaket i denne stortingsperioden. 28-åringen kaller også elektrifiseringen av Utsirahøyden en stor seier for regionen Agder.

Energi fra Agder?

— Hvorfor det?

— Fordi nesten én million tonn CO2 årlig fra gasskraftverk på fire plattformer skal erstattes med ren norsk strøm. Og plattformene skal stå i 20 til 50 år. Vi snakker 25 prosent av fremtidens oljeproduksjon som elektrifiseres. Se det i sammenheng med grønne sertifikater og økt produksjon av vannkraft. Utsira trenger 1,4 terrawatt. For Agder Energi snakker vi formidable markedsmuligheter.

— Var det baktanken?

— Målet med grønne sertifikater og utvikling av ny norsk vannkraft handler ikke bare om å selge til utlandet, men også om å bytte fossilt brensel med ren energi her i Norge. Utsirahøyden vil skape store muligheter for Sørlandets energiselskap. Bare spør AE-sjef Tom Nysted. Han smiler, han.

Fire plattformer

Utsirahøyden får fire oljeplattformer: Edvard Gried, Gina Krogh og Ivar Aasen. Alle disse var vedtatt med gasskraft, men at de kunne elektrifiseres etterhvert. Den fjerde plattformen skal hete Johan Sverdrup og etableres i 2019. Regjeringen ønsket delvis elektrifisering av denne ene. Ropstad nektet. Han ville ha strøm på alle fire, fra 2019. — Det har KrF sagt hele tiden. Det lå langt inne å gå til Ap. Jeg ønsket enighet med regjeringspartiene, men de ville ikke gi nok. I fem måneder holdt jeg på med regjeringen.

Gav opp regjeringen

— Når gikk du til Ap?

— Rett før påske orienterte jeg Knut Arild Hareide, og fikk ja. Så orienterte jeg Høyre og Frp om at jeg kom til å søke støtte hos Ap. Rett før påske tok jeg den første kontakten. Det skjedde i nært samarbeid med Venstres Ola Elvestuen.

— Og Ap omfavnet dette fort?

— Nei. Vi måtte ha veldig mange runder og forhandlingsmøter. De ville først ha en delvis løsning. Det tok tid å få gjennomslag for at hvis vi skulle få en avtale, måtte vi ha elektrifisering av alle fire plattformene. Til slutt gikk det. Saksordfører Terje Aasland fra Ap var veldig konstruktiv å samarbeide med.

— Var partileder Hareide med på noen forhandlingsmøter?

— Nei, jeg forhandlet. Men han ble orientert underveis, selvsagt.

Smilte bredt

— Er dette din største politiske seier?

— De sa jeg smilte uvanlig bredt på pressekonferansen hvor vi slapp nyheten. Ja, det er min største seier. Fordi denne saken vil få så stor betydning både for norske utslipp og for et viktig selskap i min egen region. Men jeg skulle ønsket Høyre og Frp også hadde sagt ja. Enstemmighet hadde vært fint.

— Er det også din vanskeligste sak?

— Ja, dette er det største politiske håndverk jeg har vært helt sentral i å få til.

— Men hvorfor deg, du sitter jo i justiskomiteen, ikke energikomiteen?

— Fordi jeg jobbet mye med Utsirahøyden i forrige periode. Jobben er heller ikke gjort. Det er lenge til 2019. Vi må følge saken tett for å sørge for at det vi har bestemt blir realitet.

Fengsel i Agder

— Apropos justiskomiteen. 5. juni skal forslag fra Ap om å bygge fengsel i Agder behandles i Stortinget. Er du klar for å gjøre samme en gang til og gi regjeringen nederlag?

— He, he. Det er for tidlig å si. Også Frp og Høyre vil ha fengsel, men de vil se helheten før de bestemmer noe. Jeg snakker med dem. Vi jobber hardt med denne saken nå. KrF er klar på at Agder skal ha fengsel. Vi må se hvor store forpliktelser vi kan få fra regjeringspartiene.

— Du avviser ikke en ny Utsira-sak?

— Nei, ikke nå. Vi får se fram mot 5. juni hva vi får til. Foreløpig snakker jeg med regjeringspartiene. Samarbeidsavtalen sier vi først skal snakke med dem, men ikke at vi bare skal snakke med dem.