To be or not to be? Journalist Steinar Vindsland med det mystiske hodet i bronse. Foto: Jon Anders Schou
Slik ser hodet ut forfra. Foto: Steinar Vindsland

— Hei, du, Steinar, altså jeg har et hode her, sa stemmen i telefonen.

— Et hode?

— Ja. Det er et digert bronsehode!

— Som du har hos deg nå?

— Ja, jeg har det her i en søppelpose! Er det noe du kan skrive om?

— Hvordan har du fått tak i et bronsehode i en søppelpose?

Klang

Her kan du se initialene som står i nakken på hodet. Foto: Steinar Vindsland

— Jeg skulle hjem fra byen, og ved inngangen til supermarkedet i Elvegata så jeg at det lå en fillete svart søppelpose. Jeg trengte noen kroner til bussen, så jeg sparket borti posen for å sjekke om det var noen flasker jeg kunne pante der. Klang sa det!Hodejegeren skjønte fort at dette ikke dreide seg om panteflasker, kikket nedi posen med verkende tå og bronseansiktet stirret dødt tilbake på ham.

Stokk

— Jeg stokk jo litt, men bare surret sammen posen, og kom meg hjem med hodet under armen, forteller han muntert. Tildragelsen skjedde for et par uker siden, og hodejegeren lurer på om han har lest noe i avisen om at en russejente var sett med hodet.

Kunstinteressen hans ligger godt under gjennomsnittet, men han er ikke i tvil om at dette må være en ordentlig skulptur, eller del av en. Derfor vil han gjerne at rette eier finnes. Og at det kanskje vanker en aldri så liten dusør.

Krag?

— Jeg lurer på om det kan være Vilhelm Krag? sier han.

Fædrelandsvennen tok turen og konstaterte med selvsyn at hodejegeren ikke hadde mistet hodet.

Så vi tok det med oss tilbake til redaksjonen og ringte parksjef Svein Ole Breland i Kristiansand kommune, for å sjekke om han hadde hodet på rett plass.

— Joda, det sitter der det skal, og såvidt jeg vet er det ingen av driftsenhetene i parkvesenet som har meldt fra om at det mangler hoder på skulpturer eller byster noen steder. Men jeg skal sjekke, og ringer tilbake hvis jeg hører noe, sier Breland.

Og hører ikke fra seg.

Hjelp

Dermed må vi ty til ekspertisen: Dere lesere. Har dere peiling på hvor hodet egentlig hører hjemme?

Det er øyensynlig ikke skåret av, bærer ingen merker av hærverk. Tvert i mot er det på nakken merket med følgende innskripsjon: EE Chrs.

Enkel hoderegning tilsier at dette er initialene til kunstneren, og mye tyder på at bronsehodet ikke er av ny dato.

Blant mer eller mindre tomhodede journalister i redaksjonen har det haglet med forslag til hvem bronsehodet fremstiller. Biskop Freuchen fra bysten utenfor Kristiansand domkirke var et forslag vi med et kjapt søk kunne avkrefte. Det samme med Kong Olav, hvis hode en gang visstnok skal være savnet.

Tom Lund

Fra folk med godt under middels sportsinteresse kom det forslag om Tom Lund, Lillestrøms legendariske fotballspiller, men det er jo åpenbart et fullstendig bomskudd, selv om hodet hans vitterlig ble skåret ned og stjålet for en tid tilbake.

Så vi forsøker å holde hodet kaldt, og påkaller altså hjelp. Om ikke du vet hvor hodet hører hjemme, har du kanskje et forslag til hvem dette er?