Fædrelandsvennen har fått tilgang til et brev biskopen i Agder og Telemark, Stein Reinertsen, mandag sendte til alle prester og menighetsråd i Kristiansand. Han skriver om debatten knyttet til forbønn og vigsel av homofile og lesbiske, maner til samhold, at retningslinjer følges og at det diskuteres med «gjensidig respekt».

«Denne saken er så utfordrende og vanskelig for mange at jeg vil be om at prester og menighetsråd viser klokskap og varsomhet i formidlingen av sitt syn på saken...,» skriver biskopen.

- Jeg finner det naturlig at jeg henvender meg til menighetene og prestene for å gi til kjenne min stemme, skriver Stein Reinertsen i brevet. Foto: Torstein Øen

Tidligere denne måneden kunne Fædrelandsvennen fortelle at styret i Presteforeningen i Kristiansand har laget en anbefalt manual til hjelp for prester i byen som ønsker å tilby forbønnshandlinger for homofile og lesbiske. Det meste av teksten i denne manualen, er identisk med den offisielle forbønnsliturgien som brukes til forbønn for heterofile par som er viet borgerlig.

Vil unngå splid

— Hvorfor skriver du dette nå?

— Det har vært en del uro i prostiet knyttet til spørsmålet om forbønn og vigsel for likekjønnede. Jeg finner det derfor naturlig at jeg henvender meg til menighetene og prestene for å gi til kjenne min stemme. Det en min måte å utøve mitt ansvar som biskop på. Jeg sier noe om hvilke rammer vi har å forholde oss til, og uttrykker et ønske om at vi gjør det vi kan for å unngå uro og splid. Vi må stå sammen og bygge en god folkekirke, sier han, og forteller at brevet kun er skrevet til prestene og menighetene i Kristiansand - og ikke til hele bispdømmet - «fordi det er her denne saken har vært mest oppe nå».

Det må være opp til hvert enkelt råd å avgjøre om det er klokt å fatte et vedtak i deres menighet.

Og biskopen vet, slik Fædrelandsvennen har skrevet tidligere, at menighetsråd i Kristiansand - på domprost Bjarne Sveinalls oppfordring - nettopp nå vurderer å åpne kirkene for forbønn av likekjønnede.

«Det må være opp til hvert enkelt råd å avgjøre om det er klokt å fatte et vedtak i deres menighet. Noen ganger kan slike vedtak virke avklarende, mens andre ganger kan det skape uro og splid,» skriver Reinertsen, og minner om at en eventuell forbønnshandling «ikke må ha vigselslignende karakter».

- Ønsker du at menighetsrådene skal avklare om de vil åpne kirkene for forbønn for likekjønnede?

— Ikke hvis en slik avklaring skaper mer støy enn avklaring. Da er det ikke klokt å ta det opp, sier Reinertsen.

Der går grensen

Mens flertallet av landets biskoper ønsker at Den norske kirke skal åpne for vigsel av homofile og lesbiske, forteller biskop Stein Reinertsen at han fortsatt tilhører mindretallet i bispekollegiet, som mener at «skriften ikke åpner for en utvidet ekteskapsforståelse» - det vil si en forståelse som inkluderer ekteskap mellom likekjønnede.

Jeg har måttet tenke gjennom saken.

Til avslutning benytter biskopen anledningen til å skrive at han selv ikke vil forlate kirken dersom «det skulle bli vedtatt en liturgi for likekjønnet ekteskap». Men han oppgir to forutseninger for at han skal bli stående som biskop: «For det første at jeg fortsatt kan si og mene det jeg står for i denne saken, og for det andre at jeg får fritak fra selv å måtte delta i en vigsel eller forbønn for likekjønnet ekteskap.»

- Har du vært i tvil om du ville fortsette som biskop dersom kirken åpner for vigsel av likekjønnede?

— Nei, men jeg har måttet tenke gjennom saken ikke minst da vi hadde den oppe på bispemøtet høsten 2013 og i forkant av kirkemøtet i 2014. Avslutningen på brevet er det svaret jeg har gitt i mange sammenhenger når jeg er blitt spurt om hvordan jeg ser på fremtiden, sier biskop Stein Reinertsen, som ikke tror han noen gang vil bli pålagt å vie likekjønnede.

Han gjentar derimot fra brevet at hans «inntrykk er at det er allmenn oppslutning» om de to forutseningene han setter for å fortsette.

På samme måte forutsetter biskopen i sitt brev at «andre kirkelige ansatte og frivillige gis fritak fra å medvirke» hvis en menighetsprest ønsker å foreta en forbønnshandling for et likekjønnet ektepar.

- Jeg er glad for dette brevet

Domprost Bjarne Sveinall. Foto: Arve Nilsen

Domprost Bjarne Sveinall opplever ikke biskopens brev som kritikk av det han og andre prester i Kristiansand har foretatt seg i homofilisaken de siste månedene.Domprosten forteller at han visste at biskopen «arbeidet med et brev».

— Jeg er glad for dette brevet, sier Sveinall.

- Hvorfor?

— Han oppfordrer til samhold og klokskap. Dette tror jeg er viktige påminnelser, for nå trenger vi å stå sammen.

Fædrelandsvennen han tidligere skrevet at tre prester har laget et anbefalt forslag til hvordan forbønnshandlinger for likekjønnede som har giftet seg borgerlig kan gjennomføres.

— Biskopen skriver at «det er viktig at det heller ikke utarbeides egne liturgier lokalt». Ligger det en kritikk i den setningen? - Nei, jeg leser det ikke slik, men biskopen gir en god presisering i forhold til slik enkelte oppfattet den skissen, sier Bjarne Sveinall.