— Jeg har slitt med masse aggresjon, fortvilelse og sorg over det som skjedde den gangen. Og det fortvilende er at samme type overgrep skjer dag ut og dag inn, kanskje i ditt nabolag, sier Søgne-mannen.

Følg FVN Mandal på Facebook!

46-åringen sto onsdag formiddag foran et par hundre elever på Mandal videregående skole og fortalte sin sterke overgrepshistorie. Det skjedde i forbindelse med Redd Barnas nasjonale kampanjemot overgrep på barn. Kampanjestart var nettopp i Mandal med ulike markeringer.

Åpenhet

Holseter har vært bosatt i Kristiansand og Søgne siden 1981. Han har valgt å være åpen om det som skjedde da han var 6-7 år i en bygd på Østlandet.

Jeg har slitt med masse aggresjon, fortvilelse og sorg

- Jeg vet at det hjelper å være åpen, derfor står jeg her og forteller selv om det er en veldig belastning, sier han.

Han forteller om en aggressiv far som drakk tett. En av hans drikkekompiser var viden kjent for sin jaktinteresse på eksotiske utstoppede dyr som var hengt opp på veggene i hjemmet hans.

- Det var dermed lett å lokke barn dit, som meg, sier Holseter.

Misbrukt i to år

Han ble seksuelt misbrukt av mannen over en periode på to år. Ballongen sprakk den dagen hans mor fikk telefon fra en annen mor som hadde blitt fortalt at hennes sønn og flere andre var blitt tuklet med.

- Min mor anmeldte mannen for overgrep mot meg, sier Holseter.

Hans far reagerte med å banke opp både moren og ham. - Han mente vi brakte skam til familien, forteller 46-åringen.

Anmeldte

Men ballen begynte å rulle og endte til å slutt opp med at mannen ble dømt for sex-overgrep mot 11 barn i alderen 4 til 17 år, jenter og gutter. Dommen vekket derimot kraftige reaksjoner: Et år betinget fengsel og 1000 kroner i bot.

- Men det var vel slik det var i begynnelsen av 1980-tallet, sier han.

Siden flyttet han og moren til Kristiansand. Det var ikke lenger til å holde ut i bygda, og moren ville vekk.

Ungdomstiden var veldig vanskelig etter alt som hadde skjedd

— Ungdomstiden var veldig vanskelig etter alt som hadde skjedd. Det var rusmisbruk, selvmordsforsøk og voldsom sinne, sier han. Samtidig skulle han takle en mor som slet med store psykiske problemer. Han kunne være vekke i ukevis fra skolen uten at lærerne reagerte.

Etter hvert fikk han hjelp av psykiatere og ikke minst Støttesenteret mot seksuelle overgrepi Kristiansand.

Hardkjøret mot sjel og kropp gjorde at han som 41-åring ble uføretrygdet.

— Det var hardt å ikke føle seg til nytte. Så da har jeg brukt tiden på å hjelpe andre menn som har vært utsatt for overgrep, sier han.

«Utsatt mann«

Holseter etablerte før jul organisasjonen «Utsatt mann» som han driver fra sin bolig i Søgne. Sammen med en rekke andre menn landet over gir de råd til andre som har vært utsatt.

— Jeg ser jo at det hjelper å være åpen. Jeg var for eksempel i en kommune på Sørlandet for en tid tilbake på en barneskole. I etterkant av min historie hadde fire barn tatt kontakt med hjelpeapparatet. Og etter mitt foredrag i dag og kampanjen til Redd Barna vet jeg at det vil mange henvendelser, sier han.

Vanskelig å nå fram

Barnevernskurator Hilde Juell Larsen iBarnevernet Sør har gjennom mange år hørte hundrevis av barn fortelle om eller hatt tegn til å ha vært utsatt for sex-overgrep.

Saken fortsetter under bildet

<p>Barnevernskurator Hilde Juell Larsen i Barnevernet Sør forteller om sterk frustrasjon om hvor vanskelig det er å nå fram i rettsystemet med barn som er overgrepsutsatt.</p> Foto: Jarle R. Martinsen

— Svært mange av disse sakene er brakt til politiet, men ender ofte med henleggelse. Jeg vil anslå av alle sakene jeg har vært borti har kun 2-3 endt med dom i retten, sier hun.Det beskriver hun som dypt frustrerende. - Og jeg vet at også det i politiet og rettsvesen er frustrasjon. Man må forholde seg til et lovverk som setter strenge krav til en dom. Slik må det nok være. Samtidig er overgrep mot barn vanskelig å bevise. Barn har vanskelig for å uttrykke seg, og man har ofte kun dets adferd å vise til, sier hun.

Hun sier at til Barnevernet Sør (som er Mandal, Audnedal, Marnardal og Åseral) i fjor ble meldt ni bekymringsmeldinger om sex-overgrep mot barn.

Sjokkerte over omfang

16-åringene Hege Bringsdal, Alvilde Brokke og Lisa Grimestad på Mandal videregående skole synes det var sjokkerende å høre at så mange utsettes for sex-overgrep. I gjennomsnitt er det 2-3 personer i hver eneste skoleklasse.

Saken fortsetter under bildet

<p>Hege Bringsdal, Alvilde Brokke og Lisa Grimestad er elever på Mandal videregående. De er sjokkerte over omfanget av overgrep mot barn.</p> Foto: Jarle R. Martinsen

— Det er skremmende. Og forteller mer enn noe annet hvor viktig det er at det er åpenhet rundt temaet, sier jentene.De forteller at dette er noe det så å si ikke har vært snakket om gjennom barne- og ungdomsskolen. - Lærerne tror sikkert at slikt snakk skremmer barna, men det stemmer ikke. Det er kanskje skummelt for

Det er skremmende

små barn å høre om, men heller det slik at barn lærer seg hva som er riktig og gal adferd av voksne, sier de.

Jentene sier at de har fått god informasjon hvor elevene skal gå om de vil snakke om overgrep.

- Det er i første rekke helsesøster, sier de.