— Vi er spent på om de tiltalte vil gi forklaring i retten når saken starter mandag. Det sier Mette Bendix. Hun er anklager i saken. Før de tiltalte får tilbud om å forklare seg for domstolen, skal Bendix redegjøre for saken, og bakgrunnen for at de fem er tiltalt for å ha forsøkt å smugle 260 kilo hasj fra Aalbæk til Arendal i en hurtiggående rib. - Jeg kommer ikke til å fortelle hva som førte til politiets aksjon i Aalbæk, sier Bendix.

Ingen norske vitner

Jeg ønsker ikke å uttale meg mer om saken før den skal for retten

— Jeg ønsker ikke å uttale meg mer om saken før den skal for retten, sier anklageren. Hun sier det er få vitner i saken. Ingen nordmenn skal vitne. I første omgang går saken over to dager. Deretter blir det en pause fram til 10. februar. Da blir det fire nye dager i retten, før saken tas opp til doms. Forsvarerne har konsekvent avslått å kommentere saken underveis i etterforskningen.

Så lenge de tiltalte ikke har gitt forklaringer til politiet, er det lagt opp til en omfattende bevisføring fra den danske påtalemyndighet.

Mannskaper fra dansk politi og forsvaret gjennomsøkte dagene etter skytingen havnen i Ålbæk. Foto: Jon Anders Skau

Lang etterretningFædrelandsvennen vet at det var flere måneder lang etterretning fra politiet i Agder som førte til at dansk politi sto velorganisert og ventet på at Stein Kjetil Fredriksen (49) fra Arendal skulle ankomme Aalbæk med sin hurtiggående rib, utstyrt med to motorer hver på 250 hesterkrefter.

Store penger sto på spill. Hasjpartiet har en omsetningsverdi på cirka 25 millioner kroner.

Politiet festet en, antakelig to, GPS-peilere på båten til Fredriksen. Det er mulig at Fredriksen fant den ene, kastet den og trodde at politiet dermed ikke kunne spore ham.

Dro fra Arendal

Om kvelden søndag 6. januar la han ut fra Arendal. En drøy time senere var han fremme i Aalbæk. Politiet fulgte Fredriksen over Skagerrak via GPS-signalene. Han seilte inn gjennom moloåpningen. På land sto de fem andre smuglerne.

Der var det også mange politifolk fra Politiets Aktionsstyrke, assistert av mannskaper fra forsvaret med egne båter på vannet. Da lastingen av narkotikaen startet slo politiet til. Tre av smuglerne hoppet i båten og forsøkte å stikke av. En falt i sjøen, men ble tatt opp igjen.

Båten ble innhentet av politiet og forsøkt torpedert. Da trakk 49 år gamle Stein Kjetil Fredriksen fram sitt våpen. Han skjøt tre skudd og traff en dansk politimann. Ilden ble besvart med fire skudd. Fredriksen ble truffet og døde av skadene. To av smuglerne på land forsvant. De ble pågrepet fem måneder senere.

En 39 år gammel mann fra Oslo betegnes av politiet som hovedmann i smuglingsforsøket. Han har ifølge en dom fra august i år i Oslo tingrett nære forbindelser med David Toska. Det kan bekrefte antakelsene om at narkotikasmuglingen og innkjøpet av hasjpartiet var finansiert av penger fra Nokasranet.

Denne saken avdekket et profesjonelt, organisert narkotikanettverk

— Denne saken avdekket et profesjonelt, organisert narkotikanettverk, har politikommisær Allan Overgaard i dansk politi tidligere uttalt.