— Det bør helst slutte å snø hvis vi skal holde budsjettet som er satt, sier Per Kjelsaas, avdelingsleder i ingeniørvesenet i Kristiansand kommune.

Kommunene har budsjettert med omtrent 26 millioner kroner for 2014. De millionene inkluderer brøyting, samt feiing av veiene når våren melder sin ankomst.

Cirka ni millioner kroner er gått med i variable kostnader som brøyting og salting så langt i 2014. ## Nærmer seg budsjett

— Dette utføres jo ved behov. I tillegg kommer det faste kostnader som vaktgodtgjørelse for kontraktørene, som også er en god del millioner kroner, sier Kjelsaas.

Kontraktørene står i beredskap døgnet rundt, og rykker ut ved snøfall. Ut i fra regnskapet for 2013 lå de faste kostnadene på cirka 12 millioner kroner. Legger man disse tallene til grunn, nærmer man seg faretruende budsjett på 26 millioner kroner.

— Det går mellom to og tre millioner kroner til vårfeiinga også, så det sier seg selv at det bør slutte å snø. Vi har et budsjett som er basert på en ganske grønn vinter, sier han.

— Så på forhånd ser dere for dere en ganske snøfattig vinter?

Per Kjelsaas i ingeniørvesenet i Kristiansand kommune, her fra mars i fjor, sier han godt kunne hatt litt mer å rutte med til brøyting i Kristiansand.

— Budsjettet ligger nok litt for lavt- Vi ønsker å ha et budsjett som tar høyde for en normal vinter, og med det budsjettet vi har nå har vi ikke så mye å gå på. Budsjettet ligger nok litt for lavt, og vi skulle gjerne sett at vi hadde litt mer å rutte med, slik at vi slapp å gå til bystyret og søke penger så ofte, sier Kjelsaas.

Rådmann Tor Sommerseth i Kristiansand kommune sier det er tidlig å vurdere om budsjettet er riktig eller ei.

— Vi må ha litt is i magen, og se an hvordan behovet vil være de nærmeste månedene. Så får vi vurdere budsjettet i første tertialrapport, sier Sommerseth.

Men om brøytebudsjettet til Kristiansand kommune nå skulle eksplodere, trenger du ikke være bekymret for at veiene blir snødd igjen. Normalt vil det bli gitt tilleggsbevilgninger, og det vil ikke bli gitt stoppordre om man går over budsjett.

— Det sier jo seg selv at hvis det blir en lang og hard vinter så må man holde brøytinga ved like, noe vi også har erfart tidligere, sier rådmannen.

Over budsjett også andre steder

Også i Vennesla merker man det tunge snøfallet på sparegrisen. Noen eksakte tall foreligger ennå ikke, men enhetsleder i teknisk forvaltning i Vennesla Kommune, Arne Vatne, sier det har vært nok å gjøre den siste tiden.

— Vi har et felles veibudsjett for hele året, så hvis vi må bruke mye til snørydding blir det mindre til vedlikehold om sommeren. Det er nok litt smalhans nå ja, sier Vatne.

Enhetsleder Hallfrid Os i Mandal bydrift sier de på en vanlig dag bruker 150.000 kroner i døgnet, mens det på det meste kan det gå 250.000 kroner i døgnet.

— Slik de siste ukene har vært har vi nok ligget rundt 200.000 kroner i døgnet, og vi forventer at vi går over budsjett, sier Os.

Håper på mildvær

Driftsleder Ben Uldal i Lillesand gleder seg over at det er meldt plussgrader de neste dagene.

Ifølge yr.no skal det komme rundt 10-15 millimeter nedbør lørdag. Uldal har et godt håp om at det kommer som regn og ikke snø.

— Det er meldt mildvær, så da gjelder det å ha brede veier med plass til mye vann. Det ser ut til at det blir vestavind og fire grader i lufta, så alt tyder på at det blir regn, sier Uldal.

I likhet med andre sørlandskommuner begynner snøværet å tære på kommunekassa i Lillesand.

— Det har nok gått en million. Budsjettet vårt er på rundt 1,6 millioner, så vi har penger til å rydde unna litt mer. Men budsjettet ryker nok fort dersom det kommer like mye snø senere i år, sier Uldal.