Studentene Karina Bragvin Skagestad (24) og Elise Vistnes (24) bruker skateboard når de vil stresse ned på tur. De synes Bertes er ei perle. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
I sola var det sommer, men på tavla i Bertes var beviset på at vi fortsatt bare er i april. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Åse Mosvold Hogga i gang i rosebedet i Marviksveien mandag. Nå handler alt om å bli kvitt blåfargen, sa hun, og mener den brune kommer etter hvert. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Karina Bragvin Skagestad (24) og Elise Vistnes (24) nøt livet på svaberget i Bertes. Løvetann sto i full blomst. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Pappa Lars Erik Omland har dukket seg, Sønnen Eivind (7) har nesten dukket seg, mens eirik Ween-Velken holdt seg på land. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

— Alle husker 17. mai med mindre grønt enn dette. Vi er minst en måned foran skjema. Fantastisk, sier gartner Morten Bragdø ved Randesund Planteskole.

Kirsebærtrærne blomstrer

— Ja, vi er godt og vel en måned tidligere enn vanlig. Her på Kvarstein blomstrer noen av kirsebærtrærne. Det er vanlig 17. mai, sier gartner Jens Kvarstein ved Kvarstein gartneri, som husker fjorårets sene vår. Da lå snøen på denne tiden.

Statsmeteorolog Bente Wahl bekrefter at sørlendingene i år kan nye en tidlig vår, men hun er ikke med på at vi snakker sensasjonelt tidlig.

— 20 varmegrader er ikke uvanlig i april. Når snøen går tidlig, kommer våren tidlig. Årets vår er ikke uvanlig, men er nok en av de tidligste på en god del år, sier hun.

Wahl lover godt vær utover hele uka. Vi kommer tilbake til det.

Lyngdal 21,5

Først til pangværet mandag, på andre påskedag. Da hadde Lyngdal 21,5 varmegrader som var varmest i Vest-Agder. Byglandsfjord hadde 19,4 og Landvik 19,8 i Aust-Agder.

Folk nøt. Noen tok en siste skitur, før de kom hjem til sommervær. Og i byen strømmet folk til sjø, strand og ut i hager.

Prøvde sjøen

9,3 grader i vannet i Bertes. Men pappa Lars Erik Omland og sønnen Eivind (7) måtte kaste seg uti.

— Deilig. Vi har vært på Hovden før i påsken. Nå måtte vi nyte sommeren. Fantastisk med sommer i april, sa de.

Studentene Karina Bragvin Skagestad (24) og Elise Vistnes (24) fra Østlandet nøt sommerværet på skateboard rundt i Kristiansand.

— Fantastisk vær, og Bertes er jo en virkelig sørlandsperle, sa de og lurte på om våren var tidlig eller sen.

Vi forklarte at den i år er uvanlig sen til Sørlandet å være. De gikk ikke på den.

— Nei, he, he. Men ingen tvil om at vi er i den delen av Norge med lengst sommer. Nydelig nå i alle fall, sa de.

- Fantastisk

På Lund stakk rumpene opp av mange blomsterbed. I Marviksveien var Åse Mosvold Hogga i full gang i rosebedet.

— Fantastisk. Søndag gikk jeg lang skitur i varmt vær på Brokke. Mandag er det sommer i hagen. Nå gjelder det å bli kvitt blåfargen, så kommer vel brunfargen etter hvert, sa hun.

Tilbake til statsmeteorologen og været fremover. Bente Wahl har gode nyheter:

— Litt skyer tirsdag og onsdag, og litt lavere temperaturer. Jeg melder mulighet for spredte byger tirsdag, men sjansene er egentlig ganske små. Torsdag forsvinner skyene gradvis. Torsdag, fredag, lørdag og søndag blir soldager, med gode temperaturer. Kanskje ikke like høyt som påskehelgen, men godt og varmt, sier hun.

Statsmeteorolog Wahl varsler mulighet for en del vind fra nordøst langs kysten, siden Sørlandet ligger i utkanten av høytrykket som ligger midt over Norge.

— Og dette er bare begynnelsen. Tenk det. Vi har et herlig halvår foran oss, sier Åse Mosvold Hogga.

Gode råd fra gartneren

Sola kan ta tøft på eviggrønne vekster. Morten Bragdø sier vanning av det grønne på tujahekken nå, vil hindre brunsvidd hekk senere i sommer.

Plenen trenger egentlig ikke vann ennå. Men bor du i boligområde med tynt jordlag oppå sprengt masse, bør du sjekke om det er tørt allerede.

Jens Kvarstein sier det fortsatt kan komme frostnetter. Derfor bør du plante de første sommerblomstene ekstra lunt. Om nødvendig kast over et pledd eller en sekk om nettene.

Begge gartnerne mener det bare er å plante og så og kose seg fremover.