Kristiansands ordfører Arvid Grundekjøn er glad for styrkingen av det lokale selvstyret. Foto: Reidar Kollstad

— Det er veldig gledelig at ministeren tar fatt i dette. Fylkesmannen har som oppgave å påse at nasjonale og vesentlig regionale interesser blir ivaretatt, men når det gjelder å utøve skjønn er det ofte lokalpolitikere som best vet hvor skoen trykker. Jeg har inntrykk av at mange kommuner opplever en del av fylkesmannens innsigelser som statlig overstyring, sier ordfører Arvid Grundekjøn i Kristiansand.

Raskere saksgang

I brevet til fylkesmennene skriver Jan Tore Sanner at det er et mål at flest mulig saker skal løses så tidlig som mulig i planprosessen på lokalt nivå. Han presiserer at plansakene må behandles så raskt og effektivt som mulig, slik at viktige tiltak som boligutbygging og næringsutvikling ikke blir unødvendig forsinket. Hensynet til lokaldemokratiet skal også vektlegges sterkere.

— Dette er et skritt i riktig retning, men det er mange instanser som har anledning til å komme med innsigelser, sier ordføreren.

På spørsmål om kommunal- og moderniseringsministeren også burde ha sendt det samme brevet til fylkeskommunene, sier Arvid Grundekjøn at den samme problematikken gjelder der.

Fylkesmannen som skal ivareta nasjonale interesser, sto i 2012 for over 45 prosent av innsigelsene til reguleringsplanene og 35 prosent av innsigelsene til kommuneplanenes arealdel. Dette året kom landets fylkesmenn med innsigelser blant annet på størrelse på naust i kommuneplan, kjøpesenter, jordvern, kulturminner, strandsonepolitikk og hensynet til landskap og friluftslivsinteresser.

- For mye makt

Ordfører Janne Fardal Kristoffersen (H) i Lindesnes tror knapt det finnes en kommune som ikke har hatt utfordringer med innsigelser fra fylkesmannen. Hun gleder seg over at det blir mindre rom for skjønn fra byråkratiets side.

— Byråkratiet har for mye makt. Det blir feil når én enkelt byråkrats skjønn eller personlige mening, skal vektlegges det et enstemmig kommunestyre etter nøye vurderinger og lokalkunnskap har kommet fram til, sier hun.

Også ordfører Tore Askildsen (KrF) i Mandal synes det er positivt at kommunene skal få større selvråderett.

— Jeg vil likevel understreke at fylkesmannen besitter stor faglig kompetanse, som jeg regner med kommunene fortsatt vil kunne støtte seg til, sier Tore Askildsen.