— BRG får ikke innvilget søknaden om å pumpe forurenset vann ut i sjøen, forteller Marianne Bliksås, miljøvernrådgiver i Kristiansand kommune.

Byggegropa på Tangen i Kristiansand, ved siden av NRK Sørlandets hovedkvarter, har skapt luktproblemer. Vann fra grunnen, som blant annet består av ei gammel søppelfylling, stinker. Foto: Erling S. Hægeland

I begynnelsen av uka var entreprenør— og eiendomsutviklingsselskapet BRG i møte med Kristiansand kommune, for å avklare om selskapet får tillatelse til å pumpe forurenset vann ut i Otra.

Stinkende vann

BRG har behov for å kvitte seg med vann fra den store byggegropa på Tangen, der fundamentet for nye leiligheter skal legges. Gravearbeidet har avdekket den gamle søppeldynga. Søppelvannet fra gropa stinker, og stanken har blitt forsterket ved at vannet filtreres gjennom et renseanlegg, et såkalt sedimenteringsanlegg, på stedet.

— Sedimenteringsanlegget har skapt mye lukt. Det er lukt både fra anlegget og byggegropa, forklarer Bliksås.

Sedimenteringsanlegget renser vannet. Større partikler filtreres bort, og det rensede vannet pumpes videre. Restproduktene, forurenset slam, kjøres bort.

Tungmetaller i vannet

Utbyggeren ønsket å gjøre prosessen mer luktfri, ved å sende vannet urenset rett ut i Otra. Men det forurensede vannet inneholder blant annet tungmetaller.

— Vi må vite mer om konsekvensene av å sende vann som inneholder tungmetaller ut i sjøen, før vi gir BRG en tillatelse. Vi må være sikre på at denne prosessen ikke blir en for stor belasting for miljøet, sier miljøvernrådgiveren.

Derfor ble BRG sin søknad om å sende vannet ut i Otra altså avslått denne uka. Hvis luktproblemene imidlertid skulle bli verre, vil Kristiansand kommune gjøre en ny vurdering av saken.

- Tar problemene på alvor

Utbyggeren har fått beskjed av kommunen om å finne tiltak som kan fjerne lukt fra vannet. Ifølge Bliksås kan dette være tiltak som fysisk å dekke til deler av anlegget, eller å samle opp gass, behandle gassen og gjøre den mer luktfri.

— Vi tar problemene på Tangen på alvor, og jobber på spreng for å løse dem, sier Gunnar Thompson, administrerende direktør for BRG Entreprenør.

Han opplyser om at BRG har vært i kontakt med en del ingeniørmiljøer i forbindelse med saken, for å undersøke alternative løsninger på luktproblemene.

— Disse miljøene har hatt liknende problemstillinger som vi nå må håndtere, forteller han.