Det er foreløpig anbefaling fra Sørlandet sykehus, i følge driftsdirektør Per Torgersen som presenterte konklusjonen under helsekonferansen på Quality hotell Sørlandsparken onsdag.

— Det å samle fagmiljøer styrker kvaliteten og øke rekrutteringen og skaper beste grunnlag for best mulig behandling og gode beredskapsordninger, sier Torgersen.

- Uaktuelt med flere sykehus

Dermed mener fagfolkene i prosessen Utviklingsplan 2030 at det er uaktuelt med flere enn ett sykehus, og at det ikke er nok med ett, nytt, stort sykehus. Dermed ligger det i kortene at sykehusene i Arendal og Flekkefjord må i realiteten legges ned med dagens funksjoner som akuttmottak og fødeavdeling.

Torgersen innrømmet at å legge ned fødetilbudene er det mest kontroversielle forslaget i anbefalingen, og regner med motstand.

Tre hovedmodeller for sykehusstruktur har vært vurdert av fagfolk og andre prosjektdeltakere de siste ukene. Kriteriene for å veie modellene opp mot hverandre ble vedtatt av styret i Sørlandet sykehus høsten 2013. De fem kriteriene er faglig kvalitet, helhetlig pasientforløp, samfunn, tilgjengelighet og økonomi.

For få mennesker

Torgersen pekte også på at det framover er for få mennesker på Sørlandet til å drive et sykehus på det nivået som er målet.

Han gikk imidlertid ikke inn på om det da er nødvendig å slå Agder-regionen sammen med Telemark, slik som både sykehusdirektøren og flere politikere i Arendal har åpnet for.

— Når det gjelder samfunnsmessig bærekraft, mener de fleste at dagens struktur med tre sykehus kommer best ut, sier Torgersen.

Han pekte på at dagens struktur med tre sykehus på Sørlandet vil koste mellom 300 millioner kroner og 500 millioner kroner mer å drifte i året enn ett sykehus med regionale helsesentre.

Sykehusledelsen er informert om den foreløpige anbefalingen. Nå skal innspill fra dagens dialogkonferanse, diskusjoner i styret og i flere prosjektgrupper fortsette, før prosjektrapporten med en anbefalt løsning sendes ut på bred høring 20. februar. Vedtak i styret i Sørlandet sykehus om fremtidig sykehusstruktur er ventet i september 2014. — Slik vi leser de foreløpige analysene, vil det ikke være økonomisk mulig å opprettholde dagens vaktordninger på tre sykehus. Vi vet at mange av vaktordningene er skjøre allerede i dag. Dessuten er det ikke nok pasienter i Agder til at det kan forsvares å ha så mange leger gående i vaktordninger uten så mye å gjøre. På sikt forringer det kvaliteten. I motsetning til hva mange tror, betyr pasientreiser og ambulansetjenesten lite økonomisk i den store sammenhengen.