29. november i fjor gikk over en halv million raketter i lufta i Søgne kommune, bare i løpet av seks minutter. Etter å ha talt opp antall batterier som var blitt avfyrt, konkluderte kontrollørene fra Guinness med at oppskytingen på Tangvall hadde slått fjorårets rekord fra Dubai med god margin.

540.382 fyrverkerieffekter

Verdensrekordforsøket ble gjort i forbindelse med årets julegrantenning på Tangvall, og det var fyrverkeriselskapet Svea som stod bak oppskytingen.

I etterkant varslet fylkesmannen i Vest-Agder pålegg fra miljøvernavdelingen. På bakgrunn av dette gav arrangørene av fyrverkeriet selv et konsulentselskap i oppdrag å gjennomføre jordprøver for å finne ut av om jorden var blitt forurenset, og om det måtte gjøres tiltak før man igjen kunne drive matproduksjon på jordet.

Feltarbeidet ble utført 17. mars. I alt 12 jordprøver ble sendt inn.

— Ikke nødvendig med tiltak

Bilde fra oppryddingsarbeidet dagen etter rekord-fyrverkeriet. Foto: Richard Nodeland

Konklusjonen er nå klar, og viser med all tydelighet at det ikke finnes grunnlag for funn av grunnforurensing i det aktuelle området der oppskytingen foregikk, ifølge rapporten som er utarbeidet av konsulentselskapet Cowi AS.«Med hensyn til de aktuelle og undersøkte stoffer vurderes det som trygt å fortsette dyrkingen i området. Jorden kan anses som ren», står det i rapporten.

Den gamle verdensrekorden ble satt under en nyttårsfeiring i Dubai. Da ble det avfyrt 479.651fyrverkerieffekter.