— Det er kjempedeilig å være i mål. Det var skikkelig kaldt i dag, sier Norby, som sykler for arrangørklubben Kristiansand Cykleklubb, når han får satt seg på en benk i målområdet.

Han har nettopp tilbakelagt, som eldstemann under Color Line Setesdal Tour, 210 kilometer på sykkelsetet fra Kristiansand til Hovden. Fem lag med klær hadde han på seg da han kom i mål. Men dagen i forveien var han svært skeptisk til om han ville sykle Kristiansand-Hovden for sjette gang.

— Jeg leste værprognosene ofte. Det var fram og tilbake mellom hvordan det skulle bli. Så kom jeg til et punkt der jeg tenkte «ja, jeg gjør det». Det var mye takket være mitt barnebarn Torleiv (9), forklarer 78-åringen, som kom til mål litt før 14.30 lørdag ettermiddag. Det var 8.46,18 etter han forlot kaia i Kristiansand.

Startet som 60-åring

Norby begynte så smått å sykle da han var 60 år gammel, og etter han ble pensjonist valgte han å engasjere seg mer i sykkelmiljøet i Kristiansand.

— Jeg skulle ønske han hadde begynt lenge før. Nå er han jo blant landets sprekeste 78-åringer. Han kan komme seg opp til Hovden når han er 90 år, og vel så det, sier Olaf Arne Mangseth, som er primus motor for mye av det som skjer i KCK, særlig for pensjonistgruppen som trener sammen hver tirsdag.

Nå trener Norby åtte timer i uka enten på spinningsykkel eller lengre sykkelturer, der han liker å sykle fra hjemstedet sitt på Kongsgård II til Ålefjær, Tveit og Birkeland. I tillegg tar han seg noen sykkelturer til Vågsbygd og andre deler av byen, men det regner han ikke som trening.

Mangseth mener det er personer som Norby som gjør rittet til det breddeløpet han mener det skal være.

— Gunnar er eldst, og han sykler sammen med ungdommer og kvinner. Det mangfoldet som Kristiansand-Hovden viser er det jeg er mest glad for. Personer som Gunnar er for meg de som gjør rittet komplett, sier Mangseth om rittet som lørdag ble arrangert for 30. gang.

Krampe i begge lårene

De 210 kilometerne føltes enda litt lenger da Norby måtte stoppe opp like etter Bygland. Da hadde han krampe i begge lårene.

— Jeg trengte en liten pause da. Jeg meldte meg på en gruppe som skulle sykle til Hovden på 7.30, men det ble litt for hardt. Men så fant jeg noen underveis som holdt et veldig greit tempo - et som passet meg bra. Og vi fire holdt følge nesten helt til mål, da en av dem satte opp farten de siste kilometerne, forklarer 78-åringen.

Neste år håper kristiansanderen at turen til Hovden kan fremskyves en uke, for siste lørdagen i mai skal han i konfirmasjon.

— Hvis det passer, vil jeg selvfølgelig være med. Men nå har jeg allerede bundet meg til den lørdagen neste år. Kristiansand-Hovden har blitt arrangert den nest siste lørdagen i mai for et par år siden, så jeg håper det samme skjer neste år, sier Gunnar Norby.