— Det ble åtte liter tyttebær, sier Geir Magne Aanestad.

Stavanger Aftenblad treffer tilfeldigvis på "gamle-lensmannen" i Time i softiskøen på Gjestal spinneri i Oltedal, på vei ned fra Sirdal.

Få kan vise til så kortreiste tyttebær, som Geir Magne Aanestad. Alt har han hentet på hyttetaket. Foto: Geir Sveen

— Hvor fant du tyttebærene?

— På hytta i Suleskar, lyder det enkelt, mens kona Astrid Ree nikker samtykkende i bakgrunnen.

Bærturen

Mens Aftenbladet i timer har gått over fjell og hei langt inn i Njardarheim på jakt etter tyttebær, har Aanestad bare tatt med seg bærhenteren opp på taket på egen hytte.

— Men jeg brukte nesten en time, forklarer han.

Vi har en mistanke om at han ikke har rasket på. For hyttetaket er ikke så stort. Utsikten, derimot, er fantastisk, der hytta ligger på kanten med fritt utsyn utover dalen.

Han var tidlig ute og fikk velge plass lenge før han selv var klar til å bygge.

Hytteprosjektet

Planen var å ha en hytte med torv på taket, og da Bryne stadion skulle skifte ut grasmatta midt på 80-tallet, var lensmannen i Time en av dem som kom for sikre seg litt fotballgras fra Brynes røde helter.Stadion ble til plener både her og der. Mange av plenene lever fortsatt i beste velgående.

Dette er hytta som leverer varene. Foto: Geir Sveen

Gras på lager

Men det tok litt tid for hyttebyggingen kom i gang i Sirdal. Aanestad fikk lagret grasmatta på et ledig industriområde på Håland ved Bryne.

Da han etter kanskje fem år — i 1989 - endelig hadde taket klar, var graset grodd ned i det som i dag er Jærens svar på Forus.

Han fikk likevel løsnet mattene og la de opp ned på hyttetaket sammen med jord som lå på bakken fra før.

— Det tok noen år før tyttebæra kom. Hvordan de kom, vet jeg ikke. Kanskje ble de ført opp av fugler. Eller så var det kanskje noen tyttebær som ble med opp da vi la torvtaket, forklarer Geir Magne Aanestad.

Han er imidlertid godt fornøyd med å ha så kortreiste bær. I flere år nå har hyttetaket levert rundt åtte liter tyttebær. Et år var imidlertid taket tomt. Aanestad tror han det året var for sein og at bæra var tatt av fugler.

Det meldes om god tyttebærhøst. Ikke bare her på hyttetaket, men også i høyden i Sirdal. Foto: Geir Sveen

Bærhøsten

Men selv om tyttebærsesongen nå er på hell, kan det fortsatt være godt med bær i heia for andre uten hyttetak og som er villig til å gå litt i høyden.

I høst har det vært mye tyttebær for eksempel i fjellene rundt Suleskarvegen og inn i heia. For mange har tyttebær blitt en god trøst etter et tørt og magert blåbærår.