foto
Svein Tjemsland, Eva Kvelland og Gro Hege Hansen hadde onsdag sin siste treningsøkt før de setter ut på 21 kilometer med Sommerløp. Foto: Torstein Øen

— Det er fortsatt ikke gøy, men løping var mye mer pyton før, sier Svein Tjemsland.

Sammen med Eva Kvelland og Gro Hege Hanse - de øvrige Sprek-deltakerne som i snart sju uker har trent for sommerens store må - unner han seg en is på Bystranda,

Lørdag klokka 13.00 går startskuddet for Sommerløpets halvmaraton-distanse De tre Sprek-deltakerne kunne før prosjektet knapt løpe et par kilometer - nå skal de gjennom 21.

foto
Eva Kvelland sliter med smerter i knærne, og må løpe med teip under Sommerløpet. Foto: Torstein Øen

— Det blir et helvete, det er vi innstilt på. Men vi tror alle tre at vi skal klare dette nå, sier Eva Kvelland.De har målt oksygenopptak, testet løpesko, kjørt intervaller, løpt 10 kilometer i pøsende regnvær og fått utallige tips fra Sprek-trener Finn Kollstad.

Én trening siste uka

— Jeg gruer meg ikke i det hele tatt. Når jeg får kroppen i gang og kommer opp i marsjfart, så tror jeg det skal gå fint, sier Gro Hege Hansen.

Onsdag møttes de på Bystranda for ukens eneste trening. Den siste uka før løpet baserer seg mye på hvile, og en rolig joggeøkt er alt deltakerne skal gjennom før de skal opp til «eksamen» lørdag.

Det å skulle gjøre en helt utrent kropp klar for halvmaraton på kun sju uker, byr naturligvis på utfordringer. Ikke bare skal de komme i god nok form, men det er også risiko for skader og slitasje . Sprek-deltakerne sliter alle med vonde bein eller knær som følge av den harde treningen, og det er deres største bekymring før løpet.— Jeg er bekymret for ikke å komme til start. Å bli skadet, matforgiftet eller noe lignende som gjør at jeg ikke får løpt, ville vært veldig kjipt nå, sier Svein Tjemsland.

Tror de klarer det

Finn Kollstad er sterk i troen på at de tre deltakerne kommer til å gjennomføre de 21 kilometerne rundt Kristiansand sentrum.

— Jeg tror de klarer det. Men det blir ikke lett, og det kommer til å gjøre vondt, sier Kollstad.

foto
Svein Tjemsland, Eva Kvelland og Gro Hege Hansen hadde onsdag sin siste treningsøkt før de setter ut på 21 kilometer med Sommerløp. Foto: Torstein Øen

Han er imponert over sine elever, og sier de har kommet lenger enn han så for seg for sju uker siden.— Jeg hadde ikke trodd de skulle løpe ti kilometer søndagen før løpet. Vi har nok ligget helt på grensen, vi kunne ikke hatt noe kortere tid eller færre treninger, sier han.

En sommer utenom det vanlige

— Hvem hadde for sju uker siden trodd at vi skulle se lyst på å løpe halvmaraton? spør Eva Kvelland, til latter fra trener og meddeltakerne i solskinnet.

De sier de har lært veldig mye på disse ukene, og mener trener Kollstad har hele æren for at de har kommet dit de er.

— Vi trente veldig, veldig rolig fra starten av. Men jeg skjønte ikke hvorfor vi skulle løpe intervall, når vi skulle trene mot å løpe langt. Jeg så for meg en blanding av militærleir og boot-camp, sier Tjemsland.

— Noe av det vi har lært er at hvile har noe for seg, sier Gro Hege Hansen.

— Det har vært kjempemoro. Den beste sommerflørten jeg har hatt, sier Eva Kvelland, før de tre setter i gang med den siste joggeturen før Sommerløpet.