Ingebjørg Godskesen (Frp) tror også Norge ville slått hardt tilbake og brukt alle militære midler. Foto: Lars Hoen
Kari Henriksen (Ap) mener Israel overreagerte både med bakkeinvasjonen og den massive bombing. Foto: Torstein Øen

— At uskyldige menneskeliv går tapt er krigenes dilemma og selvsagt veldig trist. Israel har imidlertid både rett og en plikt til å forsvare sine innbyggere mot rakettskyting fra Gaza. Det er imidlertid Hamas som har skylden for at så mange barn blir drept. Det er de som lagrer raketter og andre våpen i skoler og i boliger, og dermed bruker sin egen befolkning som skjold, sier stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan.

KrF-politikeren er leder av foreningen Israels venner på Stortinget som i dag har 38 medlemmer fra KrF, Frp, Høyre og Arbeiderpartiet. Når Grøvan konfronteres med beskyldninger om at Israel med sine bombinger av sivile mål bryter folkeretten, svarer han slik:

— Beskyldningene må sees i sammenheng med at Hamas er en fiende som har som erklært mål å utslette Israel. Jeg mener personlig at Israel er i sin rett både når de ødelegger militære mål og infrastruktur. Årsaken til at tapstallene er så mye større på i Gasa henger sammen med at våpenlagre blir etablert på skoler og i bolighus, sier han.

Grøvan frykter at demonstrasjoner mot Israel rundt om i Europa skal utvikle seg til voldelige konfrontasjoner og bidra til å spre antisemittisme. Han er også redd flere nå vil ta til orde for å boikotte israelske varer. Han minner om at Israel er det eneste demokratiet i en region der flere ønsker å innføre sharia-lover.

Skylder på media

KrF-representanten mener norsk media fremstiller konflikten mellom Israel og Hamas for ensidige, og opptrer som mikrofonstativ for personer som Mads Gilbert. Legen er ifølge Grøvan ikke en troverdig kilde fordi han er en erklært sympatisør av partiet Rødt.

— Jeg tror det norske folk hadde fått et mer balansert syn på konflikten dersom media hadde vært flinkere til å bidra med bakgrunnsinformasjon og satt konflikten inn i en historisk sammenheng, sier Grøvan.

Ingebjørg Godskesen (Frp) hevder det er takket være Israels effektive våpensystemer for å skyte ned raketter som sendes mot landet fra Gaza, at ikke deres tapstall er tilsvarende store som i Gaza. Hun mener også at palestinerne ikke er like flinke til å beskytte sine kvinner og barn fra motpartens angrep.

— Det er alltid Israel som får skylden for krigshandlingene i området, men det er aldri de som begynner. Jeg tror også Norge ville slått hardt tilbake og brukt alle militære midler dersom vi hadde blitt angrepet. Jeg mener norske medier fremstiller konflikten ensidig, sier Godskesen.

Er ikke enig

Kari Henriksen (Ap) er den tredje sørlandspolitikeren som er medlem av Israels Venner på Stortinget, men hun er samtidig også medlem av Palestinas venner på Stortinget.

— Jeg støtte Israels rett til å være en selvstendig stat, men på ingen måte bruddene på folkeretten nasjonen nå gjør seg skyldig i. Israel overreagerte både med bakkeinvasjonen og den massive bombing i forkant av denne. Jeg er ikke i tvil om at Israels handlinger denne gangen bare vil bidra til et større hat mot nasjonen og dens innbyggere.

I motsetning til Grøvan og Godskesen synes ikke Henriksen det er grunn til å kritisere norske journalister. Hun mener det er umulig å dekke brudd på folkeretten objektivt, som hun mener Israel har gjort seg skyldig i.