Ministeren med ansvar for EU og EØS-saker besøkte Sørlandet onsdag, og startet dagen med morgenkaffe på brygga i Lillesand der han var innlosjert hos klima— og miljøminister Tine Sundtoft.

Med ansiktet vendt mot Europa, og oppvarmet på ren solenergi, konstaterer de to statsrådene at omstillingen til det grønne samfunnet er i gang, selv om Norge fortsatt tjener grovt på svart olje.

Morgenkaffe 5.jpg Foto: Torstein Øen

— Vi må ikke glemme at skiftet fra hest og kjerre til bensinmotor skjedde over flere tiår. Men de som investerte i nye hestedrosjer etter at bensinmotoren var oppfunnet tapte mye, og den erkjennelsen er i gang i norsk næringsliv, sier Helgesen.Det ser han ved selvsyn på denne ukens Norges-turné som onsdag blant annet inkluderte Flumill i Arendal som skaper strøm av tidevann, komposittprodusenten Sørkomp og livbåtkonstruktøren Norsafe. Og han snakker engasjert om et næringsliv som bryter ny mark:

EU-krav

— Hydro Karmøy produserer for eksempel små varmefordelingskomponenter til aircontidtionanlegg i biler. Det krever mye forskning, og vil være svært viktige elementer til en bilindustri som blir stilt overfor stadig strengere EU-krav, sier Europa-ministeren.

For strengere EU-krav kommer raskt:— Vi står overfor en høst der mye vil skje på klimafronten i EU. Allerede i oktober vil EU vedta et nytt rammeverk for utslippskutt og fornybar energi fram mot 2030. EU er blant de som tidligst får avklart sitt eget ambisjonsnivå, og det vil bli et økende press på norsk næringsliv og norske myndigheter for å levere gode klimaløsninger, sier Helgesen.

Og han mener vi er godt i gang:

— På Sørlandet ser vi for eksempel at det brukes teknologi fra petroleumsnæringen til å utvikle bølgeturbiner. Vi har klart omstillingen med å gjøre oljeeventyret til havs til et industrieventyr på land. Fremover må vi bruke erfaringene fra disse to eventyrene til å skape vekst og konkurransekraft for norsk næringsliv inn i den grønne framtiden, sier Helgesen.

Olje og gass

Men fortsatt vil olje og gass pumpes i strie strømmer, og Helgesen mener det er nødvendig:

— På kort sikt er det ikke tvil om at det er bruk for vår olje. Og FNs klimapanel sier at gass vil spille en viktig rolle i overgangsfasen til fornybarsamfunnet. Norsk gass vil være viktig for å erstatte kull i EU, sier han.

— Tyskland, som er godt i gang med overgangen til fornybar energi, brukte like mye kull i 2013 som i 1990, opplyser Tine Sundtoft.

Tyskland skal fase ut kjernekraften innen 2022, men ministrene vil ikke sette noen sluttdato for norsk oljestopp.— Norsk oljeproduksjon nådde sin topp i 2004, og går sakte men sikkert nedover. Og Statistisk sentralbyrå anslår at antall ansatte i oljeindustrien vil reduseres med mellom fire og seks prosent årlig fra 2020, sier Sundtoft.

Helgesen poengterer at også norsk vannkraft bør spille en viktigere rolle i Europa i fremtiden:

— Vannkraft er en viktig ressurs som både er fornybar og i motsetning til sol og vind kan den lagres. Det kan være en balanserende kraft når andre svikter, og vi kan være Europas grønne batteri, mener han.

Norge lyttes til

Selv om vi står utenfor EU, kjenner klimaproblemene ingen grenser, og de to ministrene er glad for at Norge likevel lyttes til. Tine Sundtoft har i sommer både deltatt på EUs uformelle ministermøte i Milano, og på Petersberg-dialogen i Berlin der 35 av verdens viktigste land drøftet klimastrategier fram mot toppmøtet i Peru i desember.

— Vi blir invitert fordi vi har noe å bidra med, sier Sundtoft.

Nå vekker den grønne skattekommisjonen regjeringen nylig har nedsatt nysgjerrighet i andre land. Kommisjonen skal utrede hvordan man skal beskatte forurensing, og skal levere sin innstilling 1. desember 2015. — Prinsippet om å skattlegge det som forurenser er et av de viktigste virkemidler som skal til for å klare det grønne skiftet, sier Sundtoft.

Andre land har vedtatt egne lover for å få ned utslippet av klimagasser, og en slik lov er nå under utredning også i Norge:

— Jeg vil invitere til en høring nå i høst, men det er ikke gitt at dette er det som passer best for oss, sier Sundtoft.

— Vi må ikke tape av syne at de viktigste beslutningene tas i den enkelte bedrift og et enkelte lokalsamfunn. Som når GI i Lindesnes forbedrer prosesser og reduserer energiforbruket med 50 prosent. Og politikerne i Kristiansand legger til rette for lavutslippsbydel på Bjørndalssletta.