Etter fallet fra Frp, stiftet Vidar Kleppe Demokratene, og han har de siste valgene vært nødt til å kjempe hardt for å beholde plassen i bystyret. Foto: Tore André Baardsen

— Hedersmannen Harald Sødal i KrF sa at hans stemme fortsatt trengs i Kristiansand-politikken etter nesten 50 år. Min stemme trengs mye mer, for jeg får gjennomslag i veldig mange enkeltsaker, sier Kleppe, som for tiden er på reise i Hordaland.

Kom inn i 1987

Siden han kom inn i Kristiansand bystyre for Frp 1987, har han vært en av Sørlandets og byens mest omstridte, innvandringsfiendtlige og markante politikere.

Han satt to perioder på Stortinget og var nestleder i Frp nasjonalt. Etter eksklusjonen i 2000 stiftet han partiet Demokratene. Han har greid å komme inn i bystyret og fylkestinget på små marginer siden, og er for tiden leder i kontrollutvalgene både i Vest-Agder fylkeskommune og Kristiansand kommune.

Drømmen er formannskapet

— Jeg må alltid kjempe for hver eneste stemme. De siste valgene har vi manglet tre stemmer og 27 stemmer på en ekstra representant og plass i formannskapet. Plass i formannskapet i Kristiansand er forresten målet neste høst, sier Kleppe.

— Hvor henter du energien til ditt liv i evig opposisjon og kamp?

— Rettferdighetssansen. Jeg kjemper for de som ingen stemme har. Jeg er ombudsmannen som får kraft av å hjelpe folk, sier Kleppe, som kaller erstatningsordningen til barnehjemsbarn for en av sine største politiske seire.

Nesten 150 millioner kroner ble etter hvert utbetalt til ofrene.