Fullt hus da D'Sound gjestet gratiskonsertserien Blå Torsdag i april. Foto: Vegard Damsgaard

KRISTIANSAND: — Det blir veldig høyt støynivå for en del av naboene. Blå Kors er jo ikke bygd for rock'n'roll, for å si det sånn, uttaler Kari Steffensen, leder for Posebyen Vel.

Velforeningen er bekymret for at ikke Blå Kors oppfyller reguleringsplanen for Posebyen, og har nå levert en skriftlig klage til kommunen begrunnet med aktivitetenes omfang.

Velleder Kari Steffensen. Foto: Arkivfoto

Blå Kors eier etter hvert store deler av kvartal 29, midt i det vernede boligområdet. Dette kombinert med støyende arrangementer gjør at naboer rynker på neser og fremfor alt ører.

— Lyden bærer noe vanvittig

— Vi synes virksomheten de driver er veldig flott, det er viktig å få fram. Men en del beboere føler seg ikke komfortable lenger, og vi ønsker at Posebyen skal være et godt bomiljø for fastboende, sier Kari Steffensen.

- Men at Blå Kors trekker mer folk kan de vel knapt klandres for?

— Nei, mer aktivitet og folk er for så vidt hyggelig, men husene er ikke akkurat bygd for veldig høy musikk. Lyden bærer noe vanvittig i Posebyen, svarer vellederen.

Nærmeste nabo til utescenen i bakgården er Øystein Brastad Larsen i Kronprinsens gate 33. Han hevder Blå Kors «spiller på medlidenheten» de har for sitt hjelpearbeid blant byens innbyggere.

— Vi er temmelig irriterte, for de ødelegger livskvaliteten for oss som bor der. Det er direkte ubehagelig og sjenerende - vi kan ikke avtale hageselskaper, men må trekke inn i hus. Våre eiendommer taper verdi når de kan dure på som de vil, forklarer huseieren til Fædrelandsvennen.

For ham er lørdagene om sommeren verst, med tre timers konsert midt på dagen. Nå vurderer naboene å svare med samme mynt; kjøre egne «konserter» i hagen samtidig.

Ellers i året er det gratiskonsert hver første torsdag i måneden, kalt Blå Torsdag, inne i forsamlingslokalet fra 1936. Se video fra Blå Torsdag:

— Har vært her siden 1909

I løpet av de siste tre-fire årene har Blå Kors kjøpt opp to eiendommer i kvartalet, som i tillegg til øvrig virksomhet har gjort det mulig å arrangere konserter i bakgården inntil seks lørdager i juni og juli.

- Vi er opptatt av at alt vi gjør er i henhold til lover og regler. Jeg vet at alt er søkt om og at det formelle er i orden. Vi håpte det ble tatt godt i mot at vi nå hjelper flere mennesker enn før, og jeg vet at mange naboer heier på oss, uttaler daglig leder Arvid Solheim i Blå Kors Kristiansand.

Blå Kors ønsker ingen konflikt med naboene, men fred og fordragelighet, og finner det leit at det blir støy rundt virksomheten.

Kart_blåkors_for-nett.jpg

— Nå har jo vi vært i Posebyen siden 1909, så naboene må ha visst om oss da de flyttet inn. Dette er ikke bare et boligområde, bydelen er også regulert til annen virksomhet, bedyrer Solheim. - Men skjønner du at deres økende aktivitet kan gå på naboers bekostning?

— Vi prøver å gjøre dette så skånsomt som mulig, det vil alltid være noen naboer som føler det støyende når det holder på. Men vi prøver så godt vi kan å skjerme dem, varsler i forkant og inviterer dem inn, svarer Solheim.

- Ville være et stort tap for byen

- Har dere vurdert å flytte?

— Nei, nærhet til kollektivtransport, politi, Nav og barnevernet er ekstremt viktig for oss.

Daglig leder Arvid Solheim. Foto: Kristian Hole

— Blå Kors har høy stjerne blant folk for deres arbeid. Kan det tenkes at dere utnytter dette?- Det har aldri vært tema hos oss. Vi jobber bare med ett mål for øyet; å være til hjelp for flest mulig. Men det er en demokratisk rett å klage, vi har full respekt for det, svarer Solheim.

Ifølge Blå Kors-sjefen er de byens største private aktør på rusomsorg. Driften inkluderer Barnas Stasjon, frivillighetssentral, kulturskole og chattetjeneste mot mobbing.

Antall ansatte er rundt 20, som gir hjelp eller behandling til mellom 2500 og 3000 personer i året.

— Det ville vært et stort tap for byen om vi ikke var der, anfører Solheim.

Kommunen er avventende

Byggesaksleder i Kristiansand kommune har mottatt både klage fra velforening og tilsvar fra Blå Kors.

- Jeg må nok be velforeningen konkretisere hvilken aktivitet det siktes til før vi kan ta stilling. Sporadiske konserter omfattes ikke av bygningslovverket, sier Bjørn Harald Andersen til Fædrelandsvennen.

«I hjertet av Posebyen, midt mellom idyllisk og verneverdig trebebyggelse, ligger en ny oase som nå er tilgjengelig for allmennheten.» lyder omtalen på Blå Kors' hjemmeside av den rusfrie scenen Haven i bakgården. Foto: Privat

Han viser til at Posebyen ikke er forbeholdt beboelse, men også annen virksomhet. Blå Kors har fått diverse tillatelser fra etaten.— Vi legger til grunn at de bruker bygningene til det de er godkjent for, sier Andersen.

Velforeningen er bekymret for et økende antall klager fra medlemmer, og viser til reguleringsbestemmelsene:

«Bebyggelsen skal nyttes til boligformål. Når spesielle forhold tilsier det, kan bygningsrådet tillate at deler av bebyggelsen på den enkelte eiendom nyttes til mindre butikker, kontorer, sosiale institusjoner, småverksteder o.l. som ikke er til ulempe for beboerne eller særlig trafikkskapende.»

Kommunelegen har vært i møte med partene tidligere. Når det kommer til nabolovens bestemmelser, er dette av privatrettslig karakter.