OSLO/KRISTIANSAND: — Jørgen Kristiansen er et stort politisk talent som vi tror vil spille en sentral rolle innen KrF, ikke bare lokalt, men også nasjonalt. Det gjør ham til en interessant politiker. Han har både etablert seg og markert seg som en konservativ røst, sier Bjarte Ystebø, leder i bevegelsen Kristenfolket.

I slutten av februar arrangerer de konferansen Oslo Symposium. I tillegg til Jørgen Kristiansen, deltar også pastor Gunnar Jeppestøl og Lill May Vestly som har markert seg i mor og barn-debatten på Sørlandet.

Tydelig om abort

Ifølge Bjarte Ystebø vil de samle de konservative kreftene i Norge for å få større gjennomslag i saker som kamp mot abort, forsvar for Israel og tradisjonelle familieverdier.

Jørgen Kristiansen har blitt lagt merke til blant annet på grunn av sin tydelige tale mot dagens abortlov og forsvar av abortprest Ludvig Nessa.

Han vil snakke om at det er de samfunnene som legger til rette for flere barnefødsler som vil lykkes i fremtiden.

— I et samfunnsøkonomisk perspektiv, vil det lønne seg med en politikk der kvinner får flere barn, fordi barna en gang blir gode skattebetalere, sier Jørgen Kristiansen, som også vil komme inn på abort i sin tale.

— Du blir trukket fram som en lovende, konservativ politiker. Hva synes du om det?

— Det er jo en rekke borgerlige politikere som blir invitert, som Erna Solberg og Knut Arild Hareide. Når det gjelder mitt abortsyn, så står jeg på KrFs tradisjonelle syn, sier Kristiansen, som selv ikke er med i Kristenfolket.

Jubelår

Arrangørens store politiske mål i 2013 er et regjeringsskifte.

— 2013 er et jubelår der veldig mye skal ta en politisk vending. Det blir et nytt politisk flertall, men vi må i tillegg jobbe for de sakene som vi er opptatt av for å få gjennomslag, sier Ystebø.

Han mener at det i Norge er minst 100.000 personer som deler Kristenfolkets politiske agenda.

— Dette er mennesker som i stor grad sympatiserer med våre saker og den politiske retningen vi ønsker for landet. I tillegg har de blitt veldig politisk mobilisert.

Politiske kristne

Frank Rossavik, kommentator i Bergens Tidende, har fulgt Kristenfolket de siste årene.

— De kristne i Norge er delt i to fløyer. En som kun er opptatt av frelse, og en annen som også er opptatt av politikk. Denne bevegelsen er høyresiden blant de politisk aktive kristne, sier Rossavik.

Sentralt står tv-kanalen Visjon Norge, avisen Norge i Dag og Øivind Benestads Mor Far Barn. I tillegg til mange sympatisører i kristne organisasjoner og frikirker.

— Skulle jeg tippe, dreier det seg om mellom 50.000 - 100.000 mennesker. De viktige sakene er regjeringsskifte, Israel, færrest mulig rettigheter for homofile og abort, sier Rossavik.

— Hvor stor innflytelse har de?

— De har spesielt en viktig politisk rolle, og det er at de har negativt flertall i KrF. Det vil si at de er mange nok til å hindre at Arbeiderpartiet kan inngå et formalisert samarbeid med KrF.

Tea party

— De har blitt sammenlignet med Tea Party. Hvor treffende er det?

— Deler av dette er litt "tea party", som for eksempel Hanne Nabintu Herland. Det er kanskje det nærmeste vi kommer tea party i Norge. Andre som Nina Karin Monsen kan man ikke ta med i en slik sammenligning.

Bjarte Ystebø selv mener sammenligningen mellom dem og amerikanske tea party ikke er helt treffende.

— Vi har ikke den samme agendaen som dem når det gjelder økonomisk politikk. I økonomiske spørsmål er vi nok mer i sentrum og til høyre, så den sammenligningen halter nok litt, sier Bjarte Ystebø.

Mener landet trenger ny verdidebatt

— Det er på høy tid at vi får en høyere og bredere verdidebatt her i landet, som åpner for flere perspektiver enn de stereotype som media vanligvis holder seg med. Så dette initiativet heier jeg på, sier Lill May Vestly, som også er blant foredragsholderne på Oslo Symposium.

Hun har markert seg i debatten om barn og hjemmeværende mødre.

— Jeg mener vi har et barnefiendtlig samfunnsliv og familieliv der omsorgen for barn er blitt for mye institusjonalisert og der familiene har for lite tid sammen, sier Lill May Vestly.

Hun mener barna taper i kampen om foreldrenes tid.

— Konkurransen kommer fra karrierekrav, utdanningskappløpet, man skal være oppdatert, veltrent, trendy, synlig og ha en organisert fritid. Alt det som kalles selvrealisering. Materialistene og feministene har alt for lenge fortalt oss at vi går glipp av noe hvis vi velger å være en tilstedeværende mor i småbarnsfasen. Det å bruke tid på barna er den sterkeste selvrealiseringen du kan gjøre, sier Vestly.

Hun sier hun har fått stor og positiv respons på sine meninger.

— Jeg har selv hatt tre barn i barnehagen, og det er et veldig bra tilbud hvis det er gode ansatte, men det må ikke bli så mye og så tidlig at det går ut over den grunnleggende tilknytningen til foreldrene. Tilknytningsforskere har ropt varsku lenge, men de slipper ikke til. Hver gang barnas behov kommer på dagsorden, blir det dysset ned.