SØRLANDET: Det går fram av tilsynsrapporten fra fylkeslege Kristian Hagestad som nå er ferdig. Her skriver han:

— Vi merker oss sykehusets presisering av at uenigheten ikke har gått ut over pasientsikkerheten, og at samarbeidet om den enkelte pasienten i behandling ikke har vært skadelidende av konflikten.Fylkesmannen vil påpeke at en slik uenighet og konflikt over tid likevel kan innebære en risikosituasjon for pasientsikkerheten.

KRITIKK: Fylkeslege Kristian Hagestad mener det er "klart uheldig" at ikke hjerteavdelingene i Kristiansang og Arendal er enige om felles prosedyrer for behandling. Foto: Lars Hoen

Hagestad utdyper overfor Fædrelandsvennen at i en stresset hverdag er en slik konflikt uheldig fordi den blir en økt belastning for helsepersonellet, noe som kan gjøre at ting ikke går som de skal.

Lang strid

I lang tid har hjerteavdelingen i Kristiansand og PCI-senteret i Arendal behandlet pasienter forskjellig, og ikke klart å bli enige om felles prosedyrer. Fra mars i fjor bestemte overlege Finn Tore Gjestvang ved hjerteavdelingen i Kristiansand at alt samarbeid om vaktlister, undervisning og prosedyrer skulle opphøre fullstendig. Årsaken var at Gjestvang opplevde det som svært vanskelig å samarbeide. Og dråpen i begeret kom da leger i Arendal foreslo at alle pasienter på Agder med brystsmerter som trenger rask behandling skulle sendes direkte til Arendal, i stedet for først å bli sendt til sykehusene i Flekkefjord og Kristiansand. Forslaget ville ført til flere pasienter og mer arbeid i Arendal.

Sykehusledelsen avviste forslaget, som av mange ble oppfattet som et innspill i striden om hvilke behandlingstilbud som skal være i Arendal og hvilke som skal være i Kristiansand.

Forskjeller

I juni kom en rapport fra Nasjonalt kunnskapssenteret for helsetjenesten. I den sto det at flere levde mer enn 30 dager etter innleggelse for hjerteinfarkt i Arendal, enn i Kristiansand. Men det sto også at forskjellene var så små at de ikke var statistisk signifikante, altså at man måtte være varsom med å trekke konklusjoner på bakgrunn av tallene.

Overlege Pål Gunnes ved hjerteavdelingen i Arendal bruker den undersøkelsen som argument for å be fylkeslegen gjennomføre tilsyn. Han skrev i juni i fjor: "Undersøkelsen viser at det er tydelig forskjell i 30 dagers overlevelse etter hjerteinfarkt mellom sykehusene i Arendal og Kristiansand."

Forsvarlig

Derfor ønsket Gunnes at fylkeslegen skulle sjekke om hjertebehandlingen ved sykehuset er forsvarlig.

Fylkeslegen konkluderer med at tilbudet er faglig forsvarlig. Og selv om fylkeslegen er enig i at undersøkelsen fra Kunnskapsssenteret ikke viser statistisk signifikante forskjeller, bør den brukes "som grunnlag for drøfting av videre utvikling av tilbudet til koronarpasienter i Agder, og som stimulans til konstruktivt samarbeid og enhetlig prosedyreutvikling innad i sykehuset".

— Selv om en ikke kan trekke en klar konklusjon, er undersøkelsen et godt utgangspunkt for en faglig diskusjon, sier fylkeslege Kristian Hagestad i en kommentar

Hagestad mener det er "klart uheldig" at ikke de to avdelingene har klart å bli enige om en felles prosedyre for behandlingen.

— Sykehuset prøver å legge opp til enhetlig faglig kultur der helsepersonell kan sirkulere mellom enhetene i Kristiansand og Arendal. Da er det uheldig med forskjellige prosedyrer, som kan skape forvirring, sier Hagstad.

Fylkeslegen vil følge nøye med i sykehusstriden i tiden framover, skriver Hagestad.