KRISTIANSAND: Thjerza Balaj (17) og Thale Jakobsen (18) går på danselinjen på Vågsbygd videregående skole. De har ikke hørt om vaksinen, og vet knapt hva hjernehinnebetennelse er.

Jentene synes det er rart at helsesøster ved skolen ikke har informert om Folkehelseinstituttets nye anbefaling.

– Hadde jeg blitt anbefalt å ta vaksinen, hadde jeg gjort det. Jeg vil heller ta vaksinen enn å bli syk, sier Balaj.

– Og spesielt vi som går på danselinjen burde jo få beskjed. Vi drikker av hverandres vannflasker rett som det er, legger Jakobsen til.

Aina Kjær er helsesøster ved blant annet Vågsbygd videregående skole, og forteller at elevene vil få en eller annen form for opplysning rundt temaet.

Folkehelseinstituttet begrunner anbefalingen med at kombinasjonen av tett samvær, festing med høyt alkoholforbruk og lite søvn gjør russ, men også andre ungdommer, mer utsatt for smitte og sykdom.

VISSTE IKKE: Thjerza Balaj (17) og Thale Jakobsen (18) har ikke hørt om vaksinen mot hjernehinnebetennelse, men vil gjerne beskytte seg mot sykdommen. De synes det er rart de ikke har blitt informert. Foto: Ida Kristine Søreng

– Poenget med å gå ut med denne anbefalingen er at unge skal vite at sykdommen og vaksinen eksisterer. Dette er en vaksine som kan hindre en livstruende sykdom, forklarer Synne Sandbu, overlege ved avdeling for vaksine ved Folkehelseinstituttet.I 2012 ble det registrert 24 tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse, også kjent som meningokokksykdom.

Kan være dødelig

Ifølge Folkehelseinstituttet utvikler sykdommen seg ofte raskt, og dødeligheten er på omkring 10 prosent. Om lag 20 prosent av de syke får varige, alvorlige varige skader, som for eksempel hørselsskade, hodepine eller konsentrasjonsvansker.

Smittevernlege Dagfinn Haarr i Kristiansand kommune er enig i at unge i denne aldersgruppen bør vurdere å vaksinere seg.

– Sjansen for å få hjernehinnebetennelse er minimal, men sykdommen kan være dødelig. Og man vet jo aldri om man får det på forhånd.

Mange er nok skeptiske til vaksiner, spesielt etter svineinfluensavaksinen i 2009, hvor flere ble syke.

Haarr syns denne skepsisen er viktig.

– Det er bra å sette seg inn i effekt og bivirkninger av slike produkter, og vi har god grunn til å stille ekstra spørsmål, sier Haarr, men minner om at vaksine mot hjernehinnebetennelse er mye "snillere" enn svineinfluensavaksinen

Infomøte

Onsdag denne uken skal helsesøstrene i Kristiansand i møte for å diskutere hvordan byens ungdom skal informeres. I flere andre kommuner er slik informasjon allerede sendt ut.

Thjerza Balaj og Thale Jakobsen vurderer nå sterkt å ta vaksinen:

– Vi kommer til å snakke med helsesøster, og mest sannsynlig kommer vi til å ta vaksinen. Det er verdt det lille stikket, avslutter Jakobsen.