VENNESLA: 23. januar skrev Fædrelandsvennen at Vennesla er én av kommunene i Agder som står i fare for å miste et statlig tilskudd tilsvarende fem nye lærerstillinger fra høsten. Disse ble øremerket gjennom statsbudsjettet i fjor. Usikkerheten oppsto som en direkte følge av at politikerne har vedtatt et kutt på fire millioner i Vennesla-skolen fra neste skoleår. Det innebærer at flere lærerstillinger må fjernes, noe som også vil ramme ungdomsskolen.

Kravet fra regjeringen er at lærertettheten fra høsten 2013 må være på samme nivå som skoleåret 2011/12. ## Redd for å miste

— Det er kjempeviktig at ungdomsskolen får disse ekstra stillingene, understreker rådmann Svein Skisland og forutsetter at antall ordinære lærerstillinger opprettholdes på Vennesla ungdomsskole, og at de økonomiske konsekvensene blir vurdert i første tertialrapport.

Torsdag skal saken opp i levekårsutvalget.

Ekstrakostnad på 960.000 kroner

For å sikre at skolen ikke får avslag på søknaden til departementet, må det for budsjettåret 2013 dekkes inn et beløp på 400 000 kroner. Totalt for skoleåret 2013/14 vil det være en ekstrakostnad på 960.000 kroner.Dette er ungdomsskolens andel av kuttet på fire millioner.

— Det blir viktig å få avklart at vi får de fem ekstra lærerstillingene vi har fått tilsagn om og at de vedtatte innsparingene ikke veltes over på de andre skolene våre. Vi må finne en løsning på dette, sier Skisland.

— Hvor skal dere finne pengene som sikrer ungdomsskolen fem nye lærere?

Fond og tertial

— Vi må se om ungdomsskolen har midler oppspart på fond, sier rådmannen i Vennesla.

— Er det aktuelt å bevilge ekstra penger?

— Ja, vi vil vurdere en ekstra bevilgning gjennom tertialrapporten.

Leder av levekårsutvalget, Inger Turid Tonstad, sier dilemmaet i denne saken er i hvilken grad Vennesla ungdomsskole skal ta sin del av det vedtatte firemillionskuttet i kommunen.

- Vanskelig problemstilling

— Dette er en vanskelig problemstilling, for her må alle skolene ta sin del. Samtidig er det veldig viktig at ungdomsskolen blir styrket på lærersiden, sier Tonstad.

Regjeringen bevilget i fjor 1,5 milliarder til økt lærertetthet ved 98 utvalgte ungdomsskoler i landet som et forsøk over fire år. Seniorrådgiver i Utdanningsdirektoratet, Stig Janbu, sa til Fædrelandsvennen at tilskuddet tildeles kommunene med forebehold.

— Skolene som søker om statlig tilskudd, kan ikke kutte i antall lærerstillinger. Det må være på samme nivå som i 2011/12. Dette er en forsøksordning, og begynner man å kludre med utgangspunktet, vil vi ikke kunne måle effekten av satsingen, understreket Janbu.