KRISTIANSAND: Aung San Suu Kyi var Burmas (nå Myanmar) mest profilerte demokratiaktivist og mangeårig leder av Nasjonalligaen for demokrati.

Hun var sterkt politisk engasjert, og da hennes parti vant det frie valget i 1990, nektet militærjuntaen å godkjenne valgresultatet og Suu Kyi som ny statsminister. I 1995 ble hun satt fri fra husarrest.

— Ikke gitt opp

— Da hun gjestet Norge I fjor, kontaktet jeg Kjell Magne Bondevik for å høre hvordan vi kunne få tak i henne. Invitasjonen ble sendt til Utenriksdepartementet, men vi hørte ikke noe. Vi jobber videre og har ikke gitt opp, forteller Ragna Marie Henden, komitéleder for Stemmerettjubileet i Vest-Agder.

ØNSKER STERK KVINNE: Leder av Stemmerettskomiteen i Vest-Agder, Ragna Marie Henden, sier de gjerne vil ha en kjent kvinnelige foredragsholder til sitt jubileumsarrangement i Kilden 11. jun – og aller helst Aung San Suu Kyi. Foto: Frode Lindblom

Vest-Agder fylkeskommune, Fylkesmannen i Vest-Agder, Kristiansand kommune og Kristiansand sanitetsforening står bak en stor jubileumskonferanse— og konsert i Kilden 11. juni.Anledningen er at det da er på dagen 100 år siden Stortinget vedtok allmenn stemmerett for kvinner i Norge.

Ønsker internasjonalt innslag

Til markeringen ønsker arrangørene i Kristiansand en kjent, internasjonal skikkelse til å holde foredrag – og aller helst Aung San Suu Kyi.

— Det er fortsatt fire og en halv måned igjen. Jeg har vært i kontakt med ambassaden I Bangkok og Charge d´Affaires i Myanmar, og har også ringt kontoret hennes og sendt en ny mail. Nå venter jeg bare på et svar, forteller Henden.

— Vi gir oss ikke før vi eventuelt får et nei. Suu Kyi har sikkert mange invitasjoner i år, men det hadde jo vært veldig gøy hvis hun kom.

Finnbogadóttir takket nei

Stemmerettskomiteen i fylket har flere navn på foredragslista. Verdens første kvinnelige demokratisk valgte president, Vigdis Finnbogadóttir (82), har takket høflig nei. Hun var president på Island fra 1980 til 1996. — Vi har også lngrid Betancourt på lista vår. Hun var presidentkandidat ved valget i Colombia i 2002, ble kidnappet og holdt som gissel, og senere løslatt i 2008, forteller Henden.

Stemmerettskomitélederen lover et fyldig og innholdsrikt program i Kilden i juni. Konferansen på dagtid etterfølges av konsert på kvelden. Det blir foredrag, teater/drama, film og musikk.

To store Kilden-fester

Det vil være to store jubileumsfester i Kilden før sommeren. Den første er på den internasjonale kvinnedagen 8. mars, der blant andre Kongen, kronprinsessen og statsministeren kommer.

I Iveland kommune vil dette også bli markert. Ifølge kulturleder Finn Terje Uberg vil fem ivelandskvinner få muligheten til å vinne gratisbilletter til den store begivenheten i Kristiansand. Det blir felles transport og en samling med ordføreren før forestillingen starter.