– Vekstutsiktene for norsk økonomi er noe svekket, og vi venter at prisveksten etter hvert vil avta. Styringsrenten settes derfor ned, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

At Norges Bank valgte å kutte styringsrenta med et kvart prosentpoeng var helt i tråd med forventningene til de store meglerhusene. Rentekuttet var også det Norges Bank selv så for seg som mest sannsynlig på det forrige rentemøtet en uke før jul i fjor. Den gang ble renta holdt uendret på 0,75 prosent.

Lavere vekst

I fjor ble det registrert den laveste veksten i bruttonasjonalproduktet for Fastlands-Norge siden finanskrisen i 2009, noe som økte sannsynligheten for et rentekutt torsdag.

Viktig for renta er også oljeprisen som er 60 prosent lavere enn på snaut to år. Den negative utviklingen i hele oljebransjen fortsetter med fall i investeringene og mange tusen arbeidsplasser er blitt borte.

Norges Bank peker i sin begrunnelse for rentekutt med at veksten internasjonalt ser ut til å bli noe lavere enn ventet, og at rentene i andre land har falt. Samtidig fastslås det at utviklingen i norsk økonomi har vært svakere enn det som har vært lagt til grunn, og at arbeidsledigheten trolig vil stige noe.

Ytterligere kutt

Svekkelsen av kronen har dessuten løftet veksten i konsumprisene, mens lønnsveksten i år ser ut til å bli lavere enn i fjor. Etter hvert som virkningene av en svakere krone fases ut, vil prisveksten avta, fastslår Øystein Olsen.

– Slik vi vurderer utsiktene, kan styringsrenten bli satt ytterligere ned i løpet av året, sier sentralbanksjefen.

Styrket krone

Kronen reagerte på det forventede rentekuttet fra Norges Bank med å styrke seg umiddelbart.

Euroen ble ti øre billigere rett etter at rentebeslutningen ble offentliggjort klokken 10 tirsdag formiddag, og kostet da 9 kroner og 38 øre. Det var imidlertid ventet at kronen ville svekkes.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets sier til Dagens Næringsliv at han ikke har noen god forklaring på kronestyrkingen, men peker på at noen faktisk så for seg et rentekutt på 0,5 prosentpoeng til 0,25 prosent.

Han mener styrkingen av kronen kan bli reversert når Norges Bank holder pressekonferanse om rentebeslutningen og utsiktene framover.

At Norges Bank indikerer en sannsynlighet for en rente på 0, og til og med åpner for negativ rente, gjør kronestyrkingen uventet, sier Østnor.

Eiendomsmeglerne frykter prispress

Kuttet i styringsrenten kan føre til økt press i boligmarkedet i de delene av landet der økonomien går bra, advarer Norges Eiendomsmeglerforbund.

I regioner med lav ledighet, høy kjøpekraft og høyt press i boligmarkedet kan Norges Banks rentekutt får kraftige bivirkninger, mener forbundets administrerende direktør Carl O. Geving.

– Det er et stort paradoks at den samlede etterspørselen i boligmarkedet øker i takt med stigende boligpriser. Folk føler seg rikere når boligen deres stiger i verdi, dermed får vi en kredittdrevet vekst, påpeker han i en pressemelding.

Forventningen om at den allerede lave utlånsrenten skal holde seg lav lenge, eller falle ytterligere, øker etterspørselen.

– Det kan drive fram en gjelds— og prisspiral som ikke er bærekraftig på sikt, og som kan føre til finansielle problemer for både husholdninger og banker når konjunkturene snur, advarer han.