— Det eneste jeg vil si er at jeg med 110 prosent sikkerhet kan slå fast at han ikke sympatiserer med IS, sier forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen til Fædrelandsvennen.

19-åringen fra Mandal har tilstått å ha drept sin jevngamle kamerat onsdag formiddag. Her undersøker politiet åstedet, hvor det blant annet ble funnet et lekevåpen. Foto: Reidar Kollstad

— Har han hatt et ønske om å kjempe mot IS i Syria? - Jeg synes at politiet nå må få muligheten til å etterforske videre. Foreløpig er det farlig å spekulere i ting som noen bare har hørt, sier Johnsen.

Siv Alséen, seniorrådgiver i PST, sier til BT at sikkerhetstjenesten visste om 19-åringen.

— Jeg kan bekrefte at vi kjenner til ham. Utover det kan jeg ikke kommentere saken, sier Alséen.

Likte Peshmergaen

Den drapssiktede 19-åringen slettet nylig Facebook-profilen sin, men Fædrelandsvennen kjenner til at han flere ganger, blant annet i januar, trykket «liker» på statusoppdateringer til Facebook-siden 1st Battalion British Peshmerga Volunteers. Peshmergaen er en kurdisk gruppe som kjemper mot ISIL i Irak og Syria.

På en av statusoppdateringene har han kommentert sin støtte ovenfor Peshmega, Kurdistan og den kurdiske militsen.

Søndervik Johnsen sier at han ikke vet når 19-åringen slettet profilen sin. Det ferskeste innlegget Fædrelandsvennen har funnet er fra 28. mars i år.

For to uker siden orienterte leder av PST i Agder, Knut Aurebekk, politikerne i Sørlandstinget om etatens kamp mot ekstremisme på Sørlandet. Han trakk fram to konkrete saker PST nylig hadde jobbet med, en fra Aust-Agder og ent fra Vest-Agder. Om sistnevnte sa Aurebekk:— Sist helg mottok politiet/PST bekymringsmelding på gutt 18 år gammel gutt bosatt i en kommune i Vest-Agder. Etnisk norsk. Over tid har han uttrykt ønske om å dra til Irak som fremmedkriger, og tilslutte seg Peshmergastyrken i Irak. Dette er en styrke som kjemper for kurderne mot ISIS. Altså, vi snakker ikke i dette tilfellet om støtte til ekstrem islamisme. Men vi ser en like stor brutalitet fra flere sider i konflikten i Irak/Syria. Og bekymring mtp. radikalisering og traumatisering før retur til Norge er like stor. Den største bekymringen ligger likevel der og da på at gutten sannsynligvis aldri vil returnere til Norge.

Hadde bestilt billett

Aurebekk fortalte at gutten var kommet langt i forberedelsene.

Leder av PST i Agder, Knut Aurebekk, fortalte for to uker siden at de hadde hindret to sørlendinger å dra til Irak og Syria som fremmedkrigere. Foto: Reidar Kollstad

— Han hadde bestilt flybillett, til tirsdag for to dager siden (7. april, red.anm.). Det ble gjennomført bekymringssamtale med gutten ved politiet. Familie ble under samtalen involvert. Han reiste ikke. Vi er i god tro om at han har snudd, sa Aurebekk til stortingsrepresentantene og ordførerne fra landsdelen.Aurebekk ønsket torsdag ikke å kommentere om den drapssiktede 19-åringen var personen fra Vest-Agder som PST var i kontakt med like før påske.

— Jeg kommenterer ingenting som går på konkrete personer. Drapet i Mandal er det politiet som etterforsker, sier Aurebekk til Fædrelandsvennen.

Følg FVN Mandal på Facebook