— Målet er å komme fortest mulig tilbake på høyest mulig nivå, men ikke gå på bekostning av gutten vår, understreker Trine Mjåland.

I september brakte Fædrelandsvennen nyheten om at Mjåland og Jesper Mathisen skal ha barn sammen. Og nå, 29 uker ut i svangerskapet, viser Norges beste 800-meterløper fram sitt nye trenerteam. Øystein Sylta har overtatt som hovedtrener og «skyver» Jon Fjeld ned som hjelpetrener i teamet hvor Bjørn Tore Johansen er mental coach.

Har erfaring fra kona

Sylta var i en årrekke en av Norges aller beste langdistanseløpere, inntil en skade ødela maraton-deltakelsen i fjorårets EM. Da ble han tvunget til å legge karrieren på hylla. I tillegg til stor kunnskap om løpetrening, har han ikke minst relevant erfaring som ektemann til maratonløper Kjersti Karoline Danielsen, som også la en plan for å komme tilbake på høyt nivå etter at hun fødte Maldus for drøyt to år siden.

Drøyt to måneder etter at hun fødte Maldus, vant Kjersti Karoline Danielsen den 27 kilometer lange Svalandsgubben. Nå skal ektemannen Øystein Sylta bruke erfaringene til å hjelpe Trine Mjåland. Foto: Åge Harald Drangsholt

Med tiden 2.13 og seier i Svalandsgubben drøyt to måneder etter fødsel, beviste Danielsen at det ikke nødvendigvis trenger å ta så lang tid før kroppen er tilbake i form.— Gjennom Kjersti har jeg sett at det går an å finne en fornuftig måte å gjøre det på, sier Sylta, som jobber som stipendiat innen utholdenhet og fysiologi ved UiA.

Trener 10-14 timer i uka

Selv forteller Mjåland at hun så langt har vært «veldig heldig» med svangerskapet. Først de siste par ukene har hun måttet redusere treningsmengde og intensitet, men fortsatt trener hun 10-14 timer i uka «mosjonering og vedlikehold».

Slik ønsker Trine Mjåland at vi kan se henne allerede til sommeren, i aksjon i et interenasjonalt mesterskap, som her i EM i Zürich i 2014. Foto: Åserud, Lise

— Det som motiverer meg er å forkorte og forenkle tiden etter fødsel slik at jeg får et minst mulig opphold i satsingen min. Samtidig er jeg veldig forberedt på at jeg også må ta det som det kommer, for det er helt umulig å forutse hvordan kroppen min vil takle en fødsel, sier 25-åringen - som selv med kyssesyke-virus i kroppen «perset» med 2.01,69 på 800 meter i år.Siden har hun ristet av seg viruset, og nå er det det spirende livet i magen som skaper utfordringer.

— Min jobb er å lage en plan som skal hindre forfallet gjennom svangerskapet, og en fornuftig og progressiv plan til hun begynner på an igjen etter fødselen, sier Sylta.

- Må ikke tøye strikken

Han forteller at Mjåland må kutte alt av spenst, hurtighet og styrke fram mot fødselen, og utelukkende konsentrere seg om kondisjonen. Og etter fødsel minner han om at psyken fort kan komme i konflikt med opprinnelige planer.

— Det å få barn kan gi deg tanker i hodet som du ikke kan forutse. Derfor er det viktig at vi ikke tøyer strikken mer enn fornuftig, advarer fysiologen.

Selv har Mjåland hatt et mål om å kvalifisere seg til OL i Rio de Janeiro i august, men nå innser hun at det kan bli vel tøft å løpe under kravet på 2,00 innen fristen 11. juli, drøyt fire måneder etter fødsel.

— OL er fortsatt en motivasjon, men med tanke på graviditeten må jeg også være litt realistisk. Jeg har tross alt ennå ikke har løpt under OL-kravet i karrieren min, sier KIF-jenta.

Langt mer realistisk er det trolig at hun klarer kravet til Amsterdam-EM på 2.02,90 innen kravfristen 26. juni.

— Jeg tenker at første mål må være å komme tilbake på samme nivå som hun har vært, og det er tøft nok i seg selv. Så får alt annet være en bonus. Men det er ikke urealistisk å komme til OL hvis hun er heldig og slipper komplikasjoner, understreker Sylta.