— Vi har beslaglagt mer enn et stikkvåpen. Våpnene vil bli analysert for å fastslå hva som var drapsvåpenet. Det er ikke beslaglagt skytevåpen, sier politiadvokat Liv Versland til Fædrelandsvennen.

Det ble tidligere i dag klart at den drepte 19-åringen døde av stikkskader.

Torsdag ba påtalemyndigheten om at den drapssiktede 19-åringen blir fengslet i fire uker. Ved 16-tiden var det klart at begjæringen ble tatt til følge.

- Vi har fått rettens medhold i at han kan fengsles i fire uker, med brev-, besøks-, og medieforbud, sier Seland.

150423-Drap-i-Mandal_grafikk.png

Den siktede 19-åringen var tydelig preget da han ankom fengslingsmøtet sammen med sin forsvarer, Sveinung Søndervk Johnsen, og to fengselsbetjenter. Han festet stort sett blikket ned i bordet foran seg, bortsett fra mens han vekslet noen ord med forsvareren.

Uvisst om motiv

19-åringen har erkjent drapet av den jevngamle kameraten Joakim Ophaug Røksland, men har foreløpig ikke tatt stilling til om han erkjenner straffskyld.

— Det gjorde han heller ikke da han ble spurt om dette i fengslingsmøtet, sier Seland.

Politiadvokaten ønsker ikke å kommentere om 19-åringen har sagt noe om hvorfor han drepte kameraten.

— Det er for tidlig å si noe om motiv. Jeg vil ikke gå inn på hva han har forklart i avhør. Det vil være feil så tidlig i etterforskningen, sier Seland.

Aksepterte fengsling

Seland bekrefter at 19-åringen hadde på seg en militærlignende uniform da han ble pågrepet. Hun ønsker ikke å kommentere opplysningen om at 19-åringen skal ha ønsket å kjempe mot IS i utlandet.

— Jeg kan avkrefte at han har hatt sympatier til IS, slik forsvareren også har sagt. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere noe rundt dette, sier Seland.

PST bekrefter imidlertid overfor Bergens Tidende at de kjente til 19-åringen.

— Jeg kan bekrefte at vi kjenner til ham. Utover det kan jeg ikke kommentere saken, sier seniorrådgiver Siv Alséen til BT.

Forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen opplyser at 19-åringen aksepterte å bli varetektsfengslet.

— Han har valgt å avvente å ta stilling til straffskyld, men han erkjenner de faktiske forhold. Han forsøker ikke å komme seg unna noe som helst, sier Søndervik Johnsen.

- Alt er svart

Advokaten fortalte onsdag at 19-åringen er svært preget av hendelsen. Det er han fremdeles.

— Alt er svart. Han har vært i samtale med psykolog og vil få videre oppfølging, sier Søndervik Johnsen.

Søndervik Johnsen ønsker heller ikke å si noe om 19-åringen har hatt et ønske om å dra utenlands for å kjempe mot IS.

— Det er rene spekulasjoner. Hva som er fakta rundt dette vil bli klart under politietterforskningen. Det blir helt feil å spekulere i dette før politiet har gjort sine undersøkelser, sier Søndervik Johnsen.