— Dette er en gledens dag, du har jobba godt, jeg er veldig fornøyd, sa en smilende Bjørg Bjørsvik til kommunalsjef Gustav Skretting.

Bygging av 30 nye omsorgsboliger til en pris av 112,5 millioner kroner fikk Bjørsvik og de andre i kommunens eldreråd til å hente fram superlativene da økonomiplanen for 2015-2018 ble lagt fram onsdag.

På eldrebenken var det stor glede over nyheten om at det skal bygges 30 nye omsorgsboliger i Søgne kommende år. Fra venstre Bjørg Bjørsvik, Kai Gjertsen og Berg Larsen i Eldrerådet. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Vi sa vi måtte ha 30 nye omsorgsboliger, og nå har de satt inn akkurat det. Fantastisk at arbeidet vårt har gitt sånne gode resultater, strålte Bjørsvik.

Tidlig innsats

I tillegg til eldrebenken kunne også helse- og sosialsjef Skretting selv, sammen med kommuneoverlege Vegard Nilsen, si seg godt fornøyde med uttellingen på årets budsjett.

Tidlig innsats, lavterskeltilbud og forebygging er vektlagt.

Konkret betyr det at kommunen styrker både jordmortilbudet og helsesøstertjenesten.

— Begge tjenestene har vært kraftig underbudsjetterte, fastslår Nilsen.

Rådmann Kim Høyer Holum fikk skryt for god budsjettkontroll av politikerne da han la fram økonomiplanen for 2015-2018. Foto: Tore-Andre Baardsen

— Det var helt nødvendig å gjøre noe, nikker en bifallende ordfører Åse Severinsen (H). Antall helsesøstre øker fra fire til seks i løpet av kommende toårsperiode, mens dagens halve jordmorstilling øker til halvannen innen 2016.

— Ved å gi gravide en best mulig start, og sørge for at alle barn og unge får god oppfølging av helsesøstre, setter vi tidlig innsats ut i praksis på en best mulig måte, sier Nilsen.

Kutter rushjelp

Den totale rammen for helse- og omsorgsbudsjettet øker med ti prosent, eller 4,1 millioner kroner. Kuttene, som beløper seg til 900.000 kroner, hentes blant annet fra arbeidet med tunge rusmisbrukere og tiltak for å få folk ut i arbeid og utdanning.

Vi har en klar dreining mot å satse på tidlig innsats.

Sammenlignet med andre kommuner har Søgne et godt økonomisk utgangspunkt. Satsen for eiendomsskatt beholdes uendret, og ordningen med kommunal kontantstøtte videreføres.

Tangvall skole er gammel og skal bli ny. I fjorårets budsjett var det satt av 200 millioner kroner til å bygge ny skole i 2016. Denne investeringen er nå skjøvet til 2017. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Søgne har fortsatt en yngre befolkning enn gjennomsnittet, men veksten flater ut, og med flere eldre innbyggere endrer utfordringene seg.— Vi ser derfor et formidabelt behov for å øke omsorgstjenestene i fremtiden, sier Gustav Skretting.

Under budsjettframleggelsen fikk rådmann Kim Høyer Holum skryt fra Karl Strandvik i Høyre.

— Det er veldig tilfredsstillende for oss politikere å se at vi har en sunn og god økonomisk styring av kommunen, sa han.

Legger ned barnehage

På investeringssiden er det, i tillegg til nye omsorgsboliger, lagt inn 200 millioner kroner til ny skole på Tangvall, og 28 millioner av totalt 90 til å ruste opp Lunde skole.

Skissen viser hvordan kommunen ser for seg at Tangvall skole kan se ut i fremtiden, helst i kombinasjon med en ny videregående skole. Dette knytter det seg stor usikkerhet til, ettersom Vest-Agder fylkeskommune ikke ønsker ny videregående skole til Søgne. Foto: Søgne kommune

På kuttsiden vil Tomtebo barnehage bli lagt ned. Bakgrunnen er færre barn i barnehagealder. Samtidig åpnes en ny avdeling på Sjøstjerna barnehage.

Vi har en sunn og god økonomisk styring av kommunen.

Selv om totalbildet for kommunen ser greit og tilforlatelig ut, legger ikke rådmann Kim Høyer Holum skjul på at det også befinner seg noen mørke skyer i horisonten.

— Vi har en klar dreining mot å satse på tidlig innsats, men kan alltid spørre oss selv om vi gjør nok, sier Høyer Holum, og viser til oppvekstsektoren.

— På skolene våre har vi en rekke barn med store sosiale utfordringer, og en samlet og tidlig innsats her vil utvilsomt gi god effekt på sikt, både for det enkelte individ og for kommunens økonomi.