HOVDEN: — Dette er en full seier for oss, sier advokat Dag Herrem, som representerte Arne Johan Mosfjeld og hans skiskole Skiservice i ankesaken mot Hovden skisenter i Agder lagmannsrett.

Den enstemmige dommen gir skiskolen rett til igjen å bruke alpinsenteret til sin virksomhet med skiskole og skiutleie.

Saken startet i 2011 da skiskolens instruktører ble utestengt fra bakken etter en konflikt med skisenteret. En dom i Kristiansand tingrett i 2012 slo så fast at skisenteret var i sin fulle rett til å holde skiskolen utenfor bakken, ettersom det selv skal kunne bestemme hvem som driver kommersiell aktivitet innenfor egne porter.

Bakgrunnen for konflikten var at Mosfjeld ikke ville innfri en rekke krav som Hovden skisenter stilte, blant annet at grupper fra Skiservice ble rapportert inn på forhånd, og at kun reisegrupper, og ikke privatundervisning, ble omfattet av tilbudet.

Ga skiskolen medhold

Men den ferske dommen fra Agder lagmannsrett snur nå om på tingrettens avgjørelse, og gir Skiservice, som har drevet skiskole og skiutleie på Hovden i over 20 år, medhold.

Skiskolens argument i lagmannsretten for fortsatt å kunne drive aktivitet i anlegget var at alpinbakkene ifølge friluftsloven er utmark med fri ferdsel, og at skisenteret derfor ikke kan nekte skolens instruktører adgang så lenge de betaler for heiskort.

Lagmannsretten vurderte saken slik at spørsmålet om adgang til alpinbakken må løses etter friluftsloven, og at det skal være fri ferdsel, men at skisenteret kan kreve begrensninger eller vilkår for bruk av skiheisen.

Skisenteret ga imidlertid en annen skiskole bruksrett i bakken, og lagmannsretten skriver at ved å gi et annet selskap eksklusiv rett til kommersiell skiskoledrift utnyttet skisenteret sin dominerende stilling på Hovden på utilbørlig måte. Avtalen gav det andre selskapet et betydelig konkurransefortrinn og fratok langt på vei Skiservice en reell mulighet til å konkurrere.Dommen konkluderer med at Arne Johan Mosfjeld og Skiservice Hovden har rett til uhindret å drive skiskole i alpinbakken. Hovden Skisenter AS må også betale 166.903 kroner til Mosfjeld i erstatning for saksomkostninger.

— På en smell

— Skisenteret har gått på en smell på mange måter, ettersom både de og lokalsamfunnet har gått glipp av busslastene med danske skiturister som Mosfjeld har fått opp til alpinanlegget i vintermånedene, sier advokat Dag Herrem.

Arne Johan Mosfjeld sier til Fædrelandsvennen at han er fornøyd med dommen, men at han nå avventer motpartens anke til høyesterett.

— Dette er også en viktig prinsipiell sak på grunn av alle andre som er i en lignende situasjon, sier han.

Roger Sørlie, som er majoritetsaksjonær og styremedlem i Hovden Skisenter, sier til Fædrelandsvennen at han er overrasket over dommen.

— Slik vi ser det kan vi ikke nekte dem å drive skiskole, men vi skal kunne ta betalt for kommersiell virksomhet i bakken, og sette egne vilkår, sier Sørlie, og fortsetter:

— Vi er overrasket over tapet og at vi må betale saksomkostningene, men skiskolen må fortsatt følge våre vilkår for å bruke bakken. Vi vil også anke saken til høyesterett, sier han.