BYKLE: — Jeg har ikke noen følelse av at det blir mye mer bråk i påska, sier politibetjent Kim Asbjørn Haugen.

Fædrelandsvennen er med Haugen og kollega Jon Peder Vaagenes på patrulje skjærtorsdag formiddag på Hovden.

Promillekontroll

Første post på programmet er promillekontroll.

— Forebyggende arbeid er fokuset vårt. Så ønsker vi også at folk skal være oppmerksomme og se at vi er tilstede, sier Haugen.

Klokka er ti over elleve da de to betjentene stiller seg opp på hver sin side av Skisentervegen ved innkjøringen til parkeringsplassen til alpinsenteret.

— Dagen-derpå-promillen blir enkelte overrasket av, sier Vaagenes.

Men ingen blir tatt

Men det skal vise seg at ingen av de omlag 70 bilistene som passerer kontrollen har noe promille i blodet.

— Det er bra de er tilstede der det er mye folk. Og når man har barn i anlegget her er det bare bra at de sjekker at folk ikke kjører rundt med promille, mener Runar Leite, som er en av dem som blir kontrollert.

— Ingen reaksjoner og ingen sure miner, er politibetjentenes korte oppsummering.

Onsdag var vi med UP på kontroll på riksvei 9, se videoen:

— Kjempesvært område

Ifølge driftsenhetsleder i Setesdal-politiet, lensmann Sigurd Langeid, er trafikk-, ordens- og redningstjeneste de viktigste prioriteringene nå i påska.

Dersom man blåser til like under 0,2 i promille, vil bilisten tas til side og bedt om å blåse på ny om ti minutter. Ser man da at promillen har steget, blir det en reaksjon. Har den sunket, får man med seg noen formanende ord om alkohol og bilkjøring, men får lov til å kjøre videre. Foto: Richard Nodeland

— Vi kjører på med stort sett alt av mannskap, og rullerer omlag hvert døgn. Vi er ute både dag- og nattestid med aktiv tjeneste og beredskap, forteller Langeid.Og det er ikke bare Hovden som skal patruljeres.

— Vi skal også dekke Åseral og Brokke, og har ansvaret for et kjempesvært område. Det er vel 23-24 mil fra ende til annen, sier lensmannen.

- Vil være tilgjengelig

Jan Sletten, leder for skipatruljen i alpinsenteret, er godt fornøyd med å få politibetjentene Kim Asbjørn Haugen (til høyre) og Jon Peder Vaagenes på besøk i bakken. Foto: Richard Nodeland

Tilbake på Hovden er promillekontrollen over og de to politibetjentene skal opp i alpinsenteret.— Vi ønsker å være tilgjengelig for publikum, særlig fordi det er mye folk her nå. Jeg tror folk liker å se at vi er tilstede, også når det ikke har skjedd noe galt, mener Haugen.

- På ski da, eller?

— Hehe, nei det har vi ikke prøvd, men det blir kanskje det neste, sier Haugen.

I bunnen av bakken møter de Jan Sletten, leder for skipatruljen i alpinsenteret, som hjelper skadede, driver forebyggende arbeid, sikrer alpinbakken med nett og polstring og svarer på alle mulige spørsmål som alpinistene måtte ha.

— Jeg tok kontakt med politiet på mandag og ba om at de skulle være synlige i bakken, så det er veldig positivt at de dukker opp, sier Sletten.

Drikking i bakken

Politibilen og politibetjentene var godt synlige på p-plassen til alpinsenteret. Foto: Richard Nodeland

Forrige helg fikk nemlig politiet klager på folk som drakk alkohol midt i skibakken på alpinsenteret.— I forhold til de store skisentrene på Østlandet har vi minimale problemer med dette på Hovden. Men vi har enkelthendelser her også, som vi tar tak i med en gang, sier Sletten, og legger til at alpinsenteret har nulltoleranse for drikking på offentlig sted.

— De fleste forstår problemet når de blir tilsnakket, og forlater anlegget eller tømmer ut drikken. Så har du noen få av typen jeg kaller "testosteronkyllinger" på 18-19 år som skal tøffe seg og ikke forlater bakken frivillig, forteller Sletten.

Ordensforstyrrelser

Men selv om drikking i bakken forekommer, er det likevel i og rundt skjenkestedene de fleste ordensforstyrrelsene finner sted.

— Påska er en tid med en del festing. Vi prøver å være synlige også på kveldstid, og er rundt og prater med dørvaktene ved utestedene, forteller Langeid.

Politibetjentene Kim Asbjørn Haugen og Jon Peder Vaagenes, som til vanlig er stasjonert på henholdsvis Evje og Hornnes og Bygland lensmannskontorer, patruljerer skjærtorsdag i bunnen av bakken til Hovden alpinsenter. Foto: Richard Nodeland

Og selv om politiet i det lengste prøver å få folk til å oppføre seg, hender det iblant de må kjøre kranglevorne hele veien til fyllearresten i Kristiansand.

— Stort sett greit

— Til å være såpass mange samlet på fjellet, synes jeg likevel det stort sett går greit, mener Langeid.

- Så kriminaliteten vokser ikke med 20-gangeren i takt med folketallet?

— Jeg føler ikke det, men det går litt opp og ned de enkelte årene, svarer lensmannen, som kommer med følgende oppfordring til slutt:

— Vær forsiktig og oppfør deg greit. Det er et godt råd både på skitur, i trafikken og på utestedene.