— Vi har indikasjoner på at klubbene Outlaws og Bandidos er i ferd med å styrke seg i sør. Samtidig har den nederlandske klubben Satudarah etablert seg i Rogaland og som har Hells Angeles som sin fiende. Det er all grunn til å passe på, sier politimester Kirsten Lindeberg og strategisk analytiker Torgeir Winsnes i agderpolitiet.

Fredag møtte de ordførerne i lindesnesregionen for å blant annet snakke om de regionale og lokale utfordringene politiet og kommunene står overfor. En av dem er de kriminelle mc-klubbene.

Blant annet har Bandidos oppretter supporterklubben Chicanos flere steder i Norge, noe som også har skjedd i Kristiansand.

Skiftet klubbnavn

Fra før av har Hells Angeles fått offisielle supporterklubber i Norge. Blant annet gjaldt det klubben Twin Eagles i Farsund som nå kjører rundt med vester merket Devils Choice. Det betyr at de nå er supportere av HA.

Dessuten etablerte Bandidos seg i fjor på nytt i Kristiansand med klubbhus ved Rona.

— Det er all grunn til å ha sterk fokus på disse klubbene. Det følger ofte med kriminalitet med dem, påpeker Winsnes.

Har stort fokus

Lindeberg understreker sterkt at kommunene allerede har stort fokus på disse klubbene.

Politimester Kirsten Lindeberg la fram for lindesnesregionen hvordan status for politidistriktet er for øyeblikket. Foto: Jarle R. Martinsen

Det siste eksempelet er Søgne kommune. Der gikk kommunen inn og bød på en bunkers der de trodde Hells Angeles var i ferd med å etablere seg i.Et annet eksempel var Mandal kommune som for noen år siden presset Aviators i Mandal gir opp kontakten de hadde med Hells Angeles.

— Klubbene trenger lokaler for å etablere seg. Her har kommunene virkemidler de kan benytte seg av for å forhindre det, sier Lindeberg.

I oktober arrangerer Kommunenes Sentralforbund en egen konferanse i Arendal rundt mc-kriminalitet og hva kommunene kan gjøre.

Mange utfordringer

På møtet med ordførerne gjennomgikk Winsnes flere andre utfordringer som politiet både nasjonalt og på Sørlandet står overfor.

— En av dem er at flere dyrker kannabis hjemme hos seg selv. Vi ser en økning i beslag av kannabisfrø, sier Winsnes.

Det er også en økning i beslag av amfetaminolje som smugles til Norge. - Her er det kun en prosess som skal til for å omdanne dette til pulver, sier Winsnes.

Samtidig er det også en økning i kjøp og omsetning av narkotika via internett.

Tettere bånd

Winsnes fortalte ordførerne også om andre trekk som utfordrer politiet:

• Tettere bånd mellom organisert nettverk og legal virksomhet

• Økning i bruk av falske Id-dokumenter

• Økning i antall offer for menneskehandel

• Økning i ikt-kriminalitet

• En fortsatt økning i familievold

— Vi ser også at flere personer over 60 år utsettes for tyveri og bedrageri. Mange i denne aldersgruppen er bosatt i veletablerte villastrøk, og har store verdier hjemme. Innbruddene skjer gjerne når boligeier er borte, sier Winsnes.

Etterlyser mer politi

Ordførerne i lindesnesregionen forstår ikke hvorfor politiet ikke viser seg mer i de indre bygder.

— Politiet er en ikke-eksisterende trussel for ungdommene i indre del av Agder. Om noen skyter i været med gevær kommer dere hele gjengen. Men vi ser dere ikke holde trafikkontroller for å stanse villmannskjøringen sa Audnedal-ordfører Tønnes Seland da Lindesnesrådet hadde møte med politimesteren og hennes stab fredag.

En annen som etterlyste kontroller var Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffersen. - Vi har russen som ikke får ha sine fester i nærområdet. Derfor kjører de langt av gårde. Og jeg får høre om mye grisete kjøring, sa hun.

Lensmann i Audnedal og Marnardal Odd Arvid Johannesen minnet om at det skorter på ressurser. - Da jeg begynte her i regionen for 20 år siden var det fire patruljer i helgene. Nå er det én, sa han.