Dagrun Eriksen har ikke gitt kommentarer, men vurderes av eksperter som den heteste politiske kandidaten. Foto: Kjetil Reite

— Bordet er på flere vis duket for Dagrun Eriksen. Hun er dyktig, og hun vil fylle rollen godt, sier Helge Røed, som i flere tiår har analysert politikken på Sørlandet.

— Velger regjeringen en politiker som ny fylkesmann i Vest-Agder, er Ansgar Gabrielsen og Dagrun Eriksen de to beste kandidatene i øyeblikket, sier politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus.

Olsen 70 i mars

NRK Sørlandet meldte fredag at fylkesmann i 17 år, Ann-Kristin Olsen, går av i mars neste år. Da fyller hun 70 år. Dermed er spekulasjonene i gang om hvem som overtar som kongens representant i Vest-Agder.

Dagrun Eriksen har ikke svart på Fædrelandsvennens henvendelser. Hun har lang fartstid som rikspolitiker, mistet stortingsplassen i fjor høst, men er fortsatt nestleder i KrF.

— Hun var viktig i regjeringsforhandlingene. Hun står partileder Hareide nær. Det er en naturlig tanke at regjeringen ønsker henne, ikke minst for å styrke forholdet til samarbeidspartner KrF. Dessuten vil hun fylle rollen godt, sier Udjus.

Gabrielsen er interessert

Ansgar Gabrielsen har vært næringsminister og helseminister for Høyre og er 59 år gammel. Han sier dette om sitt kandidatur:

— Mitt offisielle svar er at jeg ikke utelukker noen ting. Når stillingen lyses ut, må jeg ta en vurdering. Samtidig legger jeg ikke skjul på at i mine langtidstanker de siste årene, har denne jobben vært inne i bildet, sier Gabrielsen.

Helge Røed tror ikke Gabrielsen vil bli fylkesmann i Vest-Agder, uten å ville begrunne det spesielt. Udjus mener Gabrielsen sender sterke signaler om at han ønsker jobben. Da mener han også at han er en sterk kandidat.

Røed og Udjus minner om at Vest-Agder har vært et fylke hvor fylkesmennene har blitt rekruttert fra byråkatiet, mer enn politikken.

— Velges byråkrater, vil jeg si at assisterende fylkesmann Tom Egerhei og fylkesrådmann i Aust-Agder Arild Eielsen peker seg ut som de sterkeste kandidatene. Men det kan også komme en toppkandidat fra forsvaret eller departementene i Oslo. Sånt er vanskelig å forutse, sier Udjus.

Røed er enig og peker på at Hjalmar Sunde, tidligere fylkesmann i Aust-Agder kom fra toppjobb i Forsvaret.

— Plutselig kommer en toppbyråkrat ingen har tenkt på, sier han.

Sundtoft har ikke planer

Røed og Udjus mener klima- og miljøminister Tine Sundtoft ikke er kandidat til fylkesmannstillingen i Vest-Agder.

— Nei. Regjeringen har allerede fiskeriminister Elisabeth Aspaker på oppsigelse. Hun er ansatt som fylkesmann i Nordland. Jeg synes det er kritikkverdig med statsråder på oppsigelse. Og det kommer ikke til å skje igjen, sier Udjus.

Røed mener det samme. Han sier Sundtoft, selv om hun er godt kvalifisert, er uaktuell som fylkesmann i Vest-Agder siden hun sitter i regjeringen.

Statsråd Sundtoft svarer dette på vårt spørsmål om hun skal søke den ledige fylkesmannjobben:

— Det har jeg ingen planer om.

Outsider fra Grimstad

Begge peker på Grimstad-ordfører Hans Antonsen som en mulig outsider. Venstremannen Antonsen slutter som ordfører neste høst.

— Dette har ikke vært i mine tanker. Jeg har ingen planer i den retningen, svarer Antonsen.