Onsdag senket regulanten vannføringa dramatisk i løpet av kort tid både i Mandalselva og i Otra. To ulike hendelser i to ulike elver på samme dag, førte til at store mengder smolt, yngel og smålaks ble liggende igjen på den tørrlagte elvebunnen.

Videoen under viser konsekvensen av vannsenkingen i Otra

Smolt er lakseyngel som er viktig for den fremtidige bestanden i elva, men også ørret ble rammet av at vannstanden plutselig sank.Følg Fædrelandsvennen Vennesla på Facebook!

— Det er bare trist og veldig unødvendig. Laksen i Otra er så sårbar, og det er uforståelig at vannstanden senkes så raskt, sier leder av Otra laxefiskelag, Ivar Bronebakk.

Sank raskt

På Kvarstein ser han elva renne forbi med 60 m3 i sekundet, som er over minstemålet. Men elva ble senket fra 100 m3 på svært kort tid, noe som førte til at den viktige laksesmolten ble liggende igjen som måkemat.

Bildet viser død fisk etter at vannstanden i Mandalselva ble senket på svært kort tid onsdag. Foto: Vetle Breilid

— Det har skjedd før, men ikke i slikt omfang. Nå avventer vi svar på hva som har skjedd fra Otteraaens Brugseierforening (regulantenes forening, jour. anm.). Så må vi se om vi vil kreve erstatning. Vi har fått lovnader om at slikt ikke skulle skje igjen.- Vi har ikke råd til å skusle bort laksen, sier Bronebakk.

Øyenvitner

Da vannstanden sank onsdag, var det flere fiskere i elva. Ronny Halvorsen fra Kristiansand tok opp en video med mobilen sin som viser gispende smolt i hopetall.

— Elva falt med en halvmeter på 20 minutter. Jeg er sikker på at tusenvis av smolt og smålaks døde, for det var i hvert fall seks kilometer med lakseførende elv som ble rammet, hevder han. På Facebook-siden Laksefiskere i sør er flere fiskere i harnisk, og har passet på at bilder og informasjon har blitt sendt til både politi, Fylkesmannen og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Sekretær i laksefiskelaget, Harald Endresen, sier at oppsynet reagerte umiddelbart da vannstanden sank.

Bildet viser død fisk etter at vannstanden i Mandalselva ble senket på svært kort tid onsdag. Foto: Vetle Breilid

— Det ble tatt bilder og gjort observasjoner. Det er klart at dette er en uheldig situasjon. Det er vanskelig å vite omfanget, men dette skal ikke skje. Nå må vi se om regler er brutt av regulanten, så får vi ta det derfra, sier han.Sverre Lie i oppsynet bor like ved elva.

— Det er tragisk for elva, for det var et betydelig antall fisk som gikk tapt. Elva sank med en halvmeter på 20 minutter.

— Regulanten burde bruke penger på å rette opp i hva de har forårsaket. Men dette må miljøvernavdelingen i fylket følge opp, mener han.

Også i Mandal

Og samme dag inntraff altså en lignende hendelse i Mandalselva. En feil av Agder Energi ved Bjelland Kraftverk gjorde at vannstanden sank fra 45 m3 til 11 m3 i løpet av en halvtime.

— Vi skulle stenge Bjelland, og åpnet luka ved Tungesjø for å kompensere. Men lukestyringen var ikke god nok, slik at vannet kom ut for sent. Det var et rent uhell, og vi har ingenting å tjene på at slike hendelser inntreffer, sier kommunikasjonsdirektør i Agder Energi, Christian Altmann.

Ronny Halvorsen dokumenterte smoltedøden med mobiltelefonen sin, og tok opp film. På dette bildet fra filmen legger han smolt tilbake i elva. Foto: Ronny Halvorsen

— Det er klart at slike hendelser ikke er noe vi ønsker, og vi er i dialog med Fylkesmannen og med NVE. Jeg vet ikke om vi får noen reaksjoner på dette, men dette var en ren ulykkeshendelse.

- Ikke brudd

Daglig leder av Otteraaens Brugseierforening, Reidar Mork, mener hendelsen i Otra var uheldig, men at reguleringreglementet ikke ble brutt.

Dette er ikke akseptabelt

— Vannføringen sank etter en nedregulering av Byglandsfjord, for å øke vannstanden ved testingen av Skarg kraftverk, sier Reidar Mork til Fædrelandsvennen.

- Det var udramatisk, men det ledet til at vannføringen sank ved Vigeland til litt under 60 m3. Det er ikke brudd ved reguleringsreglementet som krever minstevannføring på 50 m3, men senkingen som tok et par timer var litt for rask, og forårsaket den uheldige hendelsen.

— Vi skal nå gå gjennom rutinene våre, slik at vi unngår så rask reduksjon i vannføringen i fremtiden.

— Hvem er ansvarlig?

— Brukseierforeningen har et overordnet ansvar, men de enkelte kraftstasjonene nedover elva kan heve og senke vannføringen selvstendig, så alt henger sammen. Agder Energi Produksjon AS er et av fire medlemmer i brukseierforeningen.

Vurderer politianmeldelse

Fylkesmannen i Vest-Agder vurderer nå å anmelde Agder Energi (AE) etter hendelsen i Mandalselva.

- Det er klart at denne saken er svært uheldig, og vi jobber med å få alle fakta på bordet. Det legges mye krefter i å bygge opp en god bestand, så dette er ikke akseptabelt, sier senioringeniør Birgit Solberg i miljøvernavdelingen i fylket.

Stranding av fisk er miljøskade

Hun sier at hendelsen i Mandalselva kan være brudd på Vannressursloven og Naturmangfoldloven, og vurderer nå anmeldelse mot AE. Miljøvernavdelingen har også fått saken fra Otra på bordet, med avventer foreløpig en rapport fra regulanten.

NVE samler nå også inn informasjon.

— Senking av vannstanden må ikke skje for raskt, og stranding av fisk er miljøskade, Det kan være brudd på lov eller reglement, og da kan vi gi bøter.

— Men jeg må se på konsesjonen og få hele hendelsesforløpet først, sier Jan Henning L'Abée-Lund, seniorrådgiver i NVE.