AGDER: Kristiansand og Arendal, og omegnskommunene til disse to storbyene, hadde sterkest vekst i fjor. Også kystkommunene i Lister-regionen vokser. Derimot opplever Risør, Gjerstad, Bykle, Valle og Iveland, alle i Aust-Agder, at folketallet synker, viser beregninger fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Jon P. Knudsen. Foto: Tore-Andr Baardsen

— Vi er i en situasjon hvor hele landet har vokst, med en stor netto innvandring. Vår situasjon i Agder er likevel svakere enn i Oslo-området og Rogaland, som vokser i større tempo. Det skyldes blant annet at det er mindre fart i økonomien i Agder. Det er færre lokomotiver her, hvor Node er størst, sier førsteamanuensis ved Universitet i Agder, Jon P. Knutsen .Agder-fylkene kryper sakte opp mot 300.000 innbyggere, hvor Vest-Agder fremdeles er det mest folkerike av de to fylkene med drøye 176.000 innbyggere. Til sammenligning hadde Rogaland i fjor en folketallsøkning på nær 9000, og passerer godt over 450.000 innbyggere.

- Ikke så det suser

— Det går ikke så det suser for vår del, men helt ok, fremholder Knutsen.

Han mener tilflyttingen til Sørlandet og til de enkelte kommunene skyldes flere forhold. Som boligpolitikk og veinett.

— Jeg skulle ønske Kristiansand for eksempel hadde en mer ekspansiv boligpolitikk. De kunne vært mer offensive, mener Jon P. Knutsen.

Ifølge SSB passerer Kristiansand 84.000 innbyggere, og forsterker plassen som Sørlandets hovedstad og landets femte største by. Også omegnskommunene Søgne og Songdalen vokser. I Aust vokser Arendal til over 43.000 innbyggere, mens tilflyttingen til grensekommunene Tvedestrand, Froland og Grimstad fortsetter.

— Veksten i disse byene skyldes boligmarkedet i de største byene. Bolig og arbeid henger sammen. Noe annet som er interessant, er tilveksten i Lister-kommunene. Det blir spennende å se om den trenden vedvarer. Her har nok veiutbyggingen i vest hatt en del å si, mener Knutsen.

Synker i Iveland

I Iveland synker folketallet. Kommunen har i kommuneplanen mål om 1500 innbyggere i 2015. De er langt unna. Her skylder ordføreren på dårlig vei.

— Det er noen kommuner i Agder som sliter med dårlig vei, og det spiller inn i forhold til hvor folk bosetter seg. En av de kommunene er Iveland. De har hatt en flott vekst, men opplever nå en liten utflytting. Veien dit er litt kronglete, akkurat som den er mellom Åmli og Arendal, og også mellom Søgne og Kristiansand, sier førsteamanuensis på UiA.

- Hva skjer i Bykle?

— De har hatt stor vekst i noen år og har mye på gang innen reiseliv. Jeg vet ikke hva som er årsaken til at folketallet nå synker litt. Generelt går innbyggertallet litt opp og ned. Etter mange år med vekst, er det ikke uvanlig at det synker litt igjen. Det kan være tilfeldig, sier Jon P. Knutsen.

Bykle sliter med 1000-tallet

RETT OG RIMELIG: Ordfører i Bykle, Jon Rolf Næss (Ap) mener hyttefolket kan takke seg selv for at kommunen må vurdere eiendomsskatt. Kun en brøkdel av hytteeierne betaler den frivillige løypeavgiften hvert år. Foto: Kjartan Bjelland

Agders nest minste, fjellkommunen Bykle, sliter med fast bosetting. Folketallet i Bykle har på et år sunket fra 970 til 934 innbyggere, viser beregninger fra Statistisk sentralbyrå. Den lille milepælen på 1000 innbyggere synes vanskelig å nå.— Vi var nære for to år siden. Jeg tror ikke vi klarer å passere 1000-tallet i løpet av 2013. Kanskje først om to-tre år, sier ordfører Jon-Rolf Næss (Ap).

Bykle er i 2012 en av landets kommuner med størst flyttetap i forhold til innbyggertall.

— Vi var i grunnen klar over at tallet ville komme til å synke. Det er ikke gunstig, og dette er en stor utfordring for innlandskommuner, vedgår Næss, som selv tok med seg familien og flyttet fra Arendal til Hovden for 25 år siden.

Han har ingen enkel forklaring på hvorfor Bykle kommer så dårlig ut, men understreker viktigheten av nok arbeidsplasser og bredden i arbeidsmarkedet. Bykle er i all hovedsak en servicenæringskommune.

Ifølge ordføreren er kommunens fristelser subsidierte barnehage- og sfo-priser, satsing på kultur/idrett og tomter til 30.000 kroner. Hvis du bygger bolig innen tre år (boplikt), får du til og med utbetalt 100.000 kroner på kjøpet.